Insajder otkriva: Depo kupili Izraelci koji već grade u Kneza Miloša

Miša Marković, zastupnik firme koja je na današnjoj aukciji kupila prostor nekadašnjeg "Depoa" u Bulevaru kralja Aleksandra 142, rekao je za Insajder da iza ove kupovine zapravo stoje izraelski investitori, kompanija Yossi Avrahami i Almogim holdings koja već u Beogradu gradi na prostoru bivše Američke ambasade u Ulici kneza Miloša.

Depo u Bulevaru kralja Aleksandra

Kako Marković dodaje na ovoj aukciji pojavio se on kao kupac zbog “proceduralnih i administrativnih stvari” jer je nova firma osnovana tek pre 15 dana, a da je kupovinu obavio u ime izraelskog konzorcijuma koji predvodi Nir Makdasi.

Na pitanje novinara Insajdera šta je u planu da se gradi na prostoru bivšeg Depoa, koji je pod nerazjašnjenim okolnostima izgoreo pre više od tri godine, Marković navodi da još nije odlučeno.

“Kako nismo ni znali da li ćemo na aukciji kupiti zemljište još nije doneta odluka šta će se tu graditi. Znam samo da će biti nešto lepo, moderno i savremeno za Beograd”, dodaje Marković.

Prostor nekadašnjeg "Depoa" u Beogradu, na kojem je pre više od tri godine izgoreo tržni centar, prodat je danas na javnoj aukciji po ceni od 4,15 miliona evra.

Mediji su objavili informaciju da je kupac Depoa firma BKA divelopment koju je prilikom otvaranja ponuda predstavljao direktor Miša Marković. Firma je prema podacima Agencije za privredne registre (APR) osnovana pre samo 20-tak dana, tačnije 26. septembra ove godine, u kojoj se kao jedino odgovorno lice vodi već  Miša Marković i čiji je osnivački kapital iznosi 100 dinara.

Marković donedavno bio suvlasnik u firmi sa Žarkom Zečevićem

Kako je Miša Marković, prema istraživanju Insajdera, do pre 6 dana bio suvlasnik u firmi u kojoj vlasništvo ima dugogodišnji generalni sekretar Partizana Žarko Zečević pitali smo Markovića koja je njegova uloga u ovom poslu.

Marković međutim navodi da Žečević nema nikakve veze sa ovim poslom i objašnjava da je vlasništvo u zajedničkoj firmi sa Zečevićem nasledio od oca.

Stambeni kvart na placu gde je bila Američka ambasada

Izraelske kompanije koje grade na prostoru američke ambasade i danas su kupile prostor Depo-a predvodi izraelac Nir Magdasi koji je u Srbiji i direktor firme KMP Development u čije ime se u medijima oglašavao Miša Marković.

Ove dve kompanije, Yossi Avrahami i Almogim Holdings, kupile su staru zgradu američke ambasade u Ulici kneza Miloša u Beogradu septembra prošle godine.  Kupovinom zgrade od 14.000 metara kvadratnih, kompanije, koje se inače bave stanogradnjom i upravljanjem nekretninama, prvi put su ušle na srpsko tržište.

Cena po kojoj su izraelske kompanije Yossi Avrahami i Almogim holdings prošle godine kupile zgradu na ekskluzivnoj lokaciji je tajna.

Predstavnici ovih firmi kao razlog za neobjavljivanje za koju cenu su kupili kompleks bivše američke ambasade objašnjavaju to što su firme kotirane na izraelskoj berzi, pa zbog poštovanja tamošnjih procedura sa tim podatkom ne mogu da izađu u javnost. Na ovom prostoru planirana je gradnja stambenog kvarta sa spa centrum. 

Izvor: Insajder