Insajder u Kosovskoj Mitrovici: Nakon hapšenja Marko Đurić proteran sa Kosova

Marko Đurić, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije uhapšen je u Severnoj Mitrovici, javio je reporter Insajdera. Informaciju je za Insajder potvrdio Goran Rakić, predsednik Srpske liste. Nakon izjave kod prekršajnog sudije, Đurić je proteran sa Kosova i na putu je ka prelazu Merdare, rečeno je Insajderu u kosovskoj policiji.  

Kosovske snage ROSU hapse Marka Đurića u Kosovskoj Mitrovici

Policija Kosova je potvrdila da je danas u severnom delu Mitrovice na skupu u Mitrovačkom dvoru uhapsila Marka Đurića koji je, kako su rekli, ilegalno i bez dozvole kosovske vlasti ušao na Kosovo.

Pripadnici specijalnih jedinica ROSU upali su u salu u kojoj se održavao skup i uz korišćenje šok bombi, privele Đurića.

U Mitrovici i Zvečanu su se oglasile sirene za vazdušnu opasnost a u Mitrovici su se čuli i pucnji.

Kako je javio reporter Insajdera ima povređenih. 

Nakon hapšenja direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića grupa ljudi krenula je prema mostu na Ibru. Novinarka Insajdera javlja da su polupani izlozi u Bošnjačkoj mahali u neposrednoj blizini mosta na Ibru.

 Pogledajte snimke hapšenja Marka Đurića 

Agencija Beta je prenela da je Đurić odveden u stanicu policije "Centar" u Prištini nakon čega je u pratnji velike kolone vozila kosovske policije krenuo prema prelazu Merdare, gde će biti predat vlastima Srbije. Očekuje se da će policija Kosova, u koordinaciji sa nadležnim tužilaštvom, doneti odluku o merama koje će preduzeti prema Djuriću a među njima se pominje mogućnost stalne zabrane. 

Ranije danas, prvi zamenik premijera i ministar spoljnih poslova Kosova Bedžet Pacoli izjavio je da direktoru kancelarije za Kosovo i Metohiju Marku Đuriću i ministru odbrane Srbije Aleksandru Vulinu nije dozvoljen ulazak na Kosovo jer, kako je naveo, podstiču mržnju.

Uprkos zabrani direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić i generalni sekretar Predsedništva Srbije Nikola Selaković danas su se pojavili u Kosovskoj Mitrovici gde je trebalo da se održi okrugli sto u okviru dijaloga za Kosovo. Đuric i Selaković su rekli da su bili uporni i da su uspeli uprkos kordonima, pretnjama.

Učešće Đurića i Selakovića na današnjem okruglom stolu u okviru unutrašnjeg dijaloga o Kosovu u Kosovskoj Mitrovici, najavio je i sam srpski predsednik, uprkos "zabrani".

"Ja vam kažem daćete. Dali, ne dali, oni će da učestvuju u Severnoj Mitrovici, 'ajd da vidim šta ćete da uradite po tom pitanju," rekao je Aleksandar Vučić, nakon razgovora sa svojim kosovskim kolegom, Hašimom Tačijem u Briselu.

Nakon što je počeo dijalog u Mitrovici, kosovske snage naoružane dugim cevima najpre su počele da rasteruju građane okupljene ispred Mitrovačkog dvora u kome se skup održavao. Potom je došlo do sukoba okupljenih Srba sa pripadnicima specijalne jedinice. Korišćen je i suzavac.

Đurića više naoružanih policajaca odvelo do stanice, građani mu zviždali

Kosovski mediji objavili su snimak na kojem se vidi kako policija direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića vodi do stanice u Prištini. Na snimku se može čuti i kako okupljeni građani Đuriću zvižde i viču.

Pripadnici specijalnih snaga parkirali su blindirana vozila nedaleko od stanice, a potom su Đurića, kojem su držali ruke na leđima, odveli do stanice dok su kamere snimale.

Đurića sprovelo više od deset policajaca naoružanih dugim cevima koji su imali fantomke na licima.