Insajder: Zašto se ne ruši objekat na Pančićevom vrhu? Mihajlović: Zakonski rokovi teku (VIDEO)

Ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović rekla je danas da nelegalno izgrađen objekat na Pančićevom vrhu neće biti ozakonjen. Prema ranijem pisanju Insajdera, ovaj objekat od više od 1000 kvadrata na vrhu Nacionalnog parka Kopaonik nadležne institucije već neko vreme ne ruše, iako je nelegalan.

Nelegalni objekat na Kopaoniku

Na pitanje novinarke Insajdera šta je Ministarstvo građevinarstva uradilo da se sprovede rešenje Republičke inspekcije o rušenju objekta na Pančićevom vrhu, ministarka kaže da je njeno ministarstvo uradilo sve u skladu sa zakonom.

Kako dodaje, što se tiče samog rada objekta, to nije u ingerenciji njenog ministarstva. „Očekujem da će ministarstvo trgovine u tom smislu reagovati“ , navela je Mihajlović.

„Što se tiče Ministarstva građevine to rešenje je negde početkom marta uručeno strankama ili kome je već trebalo. Sada postoji još neka zakonska procedura koja mora da prođe. Svakako, taj objekat ne može biti ozakonjen jer se nalazi u najvišem stepenu Nacionalnog parka i tačno se zna šta može, a šta ne može da se gradi u Nacionalnim parkovima. Mi smo imali i na Tari i na Kopaoniku i na Zlataru ono što nije moglo da se gradi, za šta smo mi bili nadležni, nije tu ni bilo“ , rekla je ministarka.

Ime vlasnice i investitorke objekta Snežane Mitković objavio je BIRN u novembru prošle godine, dok fiskalni račun do kojeg smo došli otkriva novo ime u ovom slučaju, i to vlasnice restorana u okviru ovog nelegalnog objekta. Da su investitorka i vlasnica restorana povezane osobe pokazuje i činjenica da su obe u jednom trenutku imale firme registrovane na istoj adresi u Brusu, kojem pripada i Kopaonik.

Kako se može videti na fiskalnom računu koji je novinar redakcije Insajder dobio u restoranu na Pančićevom vrhu, firma koja drži restoranski deo, zove se Vrh 2017 Brus. Zastupnica ove firme prema podacima Agencije za privredne registre je Sonja Miljković. U APR-u se navodi da je Sonja Miljković registrovala ovu ugostiteljsku radnju 5. decembra prošle godine, dok je u PDV sistem ušla za manje od mesec dana, odnosno 1. januara 2018.

Prema istraživanju Insajdera, zbog specifičnosti lokacije na kojoj su postavljeni strateški vojni objekti, a u čijoj je neposrednoj blizini i administrativna linija razdvajanja sa Kosovom, za svaku aktivnost na tom području neophodna je dozvola Vojske Srbije.

Izvor: Insajder