Inspekcija u ovoj godini u 185 firmi zatekla radnike na crno

Inspekcija rada u 2018. godini otkrila je 185 poslodavca u Srbiji koji su nisu prijavljivali radnike, objavilo je Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Ovo je samo još jedan od zvaničnih podataka koji potvrđuje da je poštovanje radničkih prava i zaštita njihove bezbednosti na radu u Srbiji godinama na izuzetno niskom nivou.

Gradilište u Ulici kneza Miloša Foto: Srđan Ilić

Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja posle pogibije radnika na gradilištu na mestu bivše ambasade SAD u Beogradu, a koji nije imao ugovor o radu, objavilo je spisak firmi i preduzetnika kod kojih su zatečeni ljudi koji su radili "na crno", odnosno bez ugovora.

Istovremeno, nedavno je objavljen i podatak da je u Srbiji od januara do jula ukupno stradalo 24 radnika, od čega je njih 29 odsto radilo na crno.

U proteklih 10 dana samo u Beogradu stradalo je najmanje četiri radnika.

Dvojica radnika poginula u Narodnoj biblioteci Srbije od posledica gušenja, dok je 29. avgusta na gradilištu u Ulici kneza Miloša poginuo Nebojša Turović kada se na njega obrušio zid zgrade. Naknadno je utvrđeno da je poginuli radnik radio na crno, a inspekcija rada Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja podnela je pet krivičnih prijava.

Tokom vikenda na gradilištu na Novom Beogradu od posledica pada sa građevine preminuo je građevinski radnik T. S. (42).

Izvor: Insajder