Inspekcijski nadzor fabrike „Jura“ u Nišu

Inspektori rada od juče vrše inspekcijski nadzor u proizvodnom pogonu „Jure“ u Nišu zbog kontrole primene i poštovanja Uredbe o organizovanju rada u vreme vanrednog stanja i sprovođenja preventivnih mera u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu, potvrđeno je za Insajder iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Jura

Inspekcijski nadzor koji je kod ovog poslodavca počet juče nastavljen je i danas, gde su zatečeni okupljeni radnici ispred pogona,  navodi se u odgovoru Ministarstva, .

Jučerašnji vanredni terenski inspekcijski nadzor izvršen je u prisustvu zaposlenih iz Pravne službe poslodavca, napominju u Ministarstvu. U vreme vršenja nadzora, ističu, u proizvodnom pogonu je zatečen veoma mali broj zaposlenih, a ispred fabrike nije bilo okupljenih radnika, koji su tokom jutra i prepodneva, prema izjavi predstavnika poslodavca odbijali da uđu u proizvodni pogon i počnu sa radom.

„Poslodavac se obratio Institutu za javno zdravlje u Nišu 8.aprila kako bi epidemilog Instituta obišao i dao preporuke o načinu organizovanja rada“, kažu u Ministarstvu.

Naglašavaju da je poštovanje mera bezbednosti i zdravlja na radu, kao i preventivnih mera radi sprečavanja širenja koronavirusa obavezno, a organizovanje rada mora biti u skladu sa preporukama epidemiologa. 

Dodaju i da će po završetku inspekcijskog nadzora javnost biti obaveštena. 

Zbog trenutne situacije u vezi sa koronavirusom, fabrika „Jura“ privremeno je prekinula rad od 27. marta do 3. aprila, a ogranak u Nišu nastavio je sa radom 6. aprila.

Radnici fabrike odbili su da nastave sa radom, zahtevajući da poslodavac obustavi rad na dve nedelje.

U ogranku ove kompanije u Leskovcu, nakon sastanka gradonačelnika Gorana Cvetanovića sa rukovodstvom kompanije napravljen je dogovor da, zbog situacije sa koronavirusom, 50 radnika radi na 5.000 kvadrata.

U Ministarsvu napominju da je u Leskovcu rad uspostavljen prema preporukama epidemiologa poštujući savete struke i preventivnih mera.

Izvor: Insajder