Inspektorat za rad podnosi krivičnu prijavu zbog smrti radnika na gradilištu u Beogradu

Direktorka Uprave za bezbednost i zdravlje na radu Marina Furtula izjavila je danas da će protiv svih odgovornih na gradilištu u Ulici Kneza Miloša u Beogradu, na mestu bivše ambasade SAD,  na kojem je poginuo radnik biti podneta krivična prijava. Ona je precizirala da će krivične prijave biti podnete protiv izvođača radova i poslodavca, koji je držao radnika na crno i nije primenio mere zaštite bezbednosti i zdravlja na radu.

Gradilište između Sarajevske i Ulice kneza Miloša u Beogradu

"U ovom trenutku imamo osnova za pokretanje krivične prijave i mi ćemo kao Inspektorat za rad to i uraditi. Moram da istaknem da je za smrtnu povredu na radu zaprećena kazna zatvorom do 12 godina", rekla je Furtula.

Direktorka Uprave za bezbednost i zdravlje na radu je dodala i da poslodavac nije imao dokumente kojima se propisuju bezbednost i zdravlje na radu, kao ni osobu zaduženo za to.

Podsetimo, prošle nedelje prilikom obrušavanja zida zatrpan je radnik T. N. (58), koji je preminuo usled zadobijenih povreda. Nastradali radnik nije imao ugovor o radu.

Poslodavac nastradalom radniku bila je firma Anker bau iz Boljevaca, čija je delatnost usluge ostalog čišćenja zgrada i opreme, a koju je izvođač radova, Energo grupa, angažovao kao podizvođača. Investitor je izraelska kompanija KMR Development.

Obustavljeni radovi na gradilištu u Ulici kneza Miloša

Građevinski inspektor Sekretarijata za inspekcijske poslove doneo je rešenje kojim je obustavio dalje izvođenje radova na objektu u Ulici kneza Miloša, na parceli bivše Ambasade Sjedinjenih Američkih Država na Savskom vencu, gde je 29. avgusta poginuo radnik iz Kraljeva.

Kako se navodi, rešenje se ne odnosi na radove na zaštiti iskopa temeljne jame i susednih objekata, dok se ne ispune sve potrebne mere.

"Neposredno po saznanju da se na gradilištu dogodila nesreća sa smrtnim ishodom, građevinski inspektor Sekretarijata za inspekcijske poslove izvršio je inspekcijski nadzor i utvrdio da investitor poseduje građevinsku dozvolu i potvrdu o prijavi radova izdate od Sekretarijata za urbanizam i građevinske poslove. Takođe i da nije obezbeđen zakonom propisan projekat za izvođenje radova na gradilištu, kao i da se ne vrši propisano osmatranje tla i objekata", navodi se u saopštenju.

Zbog utvrđenih propusta biće preduzete zakonom propisane kaznene mere protiv svih odgovornih lica.

Građevinski inspektor će uputiti prijavu i Inženjerskoj komori Srbije koja je nadležna da utvrdi da li su odgovorna lica na gradilištu povredila profesionalne standarde i normative, ističe se u saopštenju.

Prethodno je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, nakon što je posle pogibije radnika obišao mesto nesreće, rekao da investitor ima sve neophodne dozvole i da je prema nadzoru koji je izvršila gradska inspekcijska služba, poštovao sve propise.

U prvih sedam meseci ove godine u Srbiji su poginula 24 radnika, od čega osam na gradilištima, saopštilo je prošle nedelje Ministarstvo za rad.

U Beogradu su u proteklih nekoliko dana poginula tri radnika. Pored radnika T.N koji je poginuo na gradilištu, dvojica su poginula u Narodnoj biblioteci Srbije od posledica gušenja.

Izraelski investitor tvrdi da su podizvođači zaduženi za zapošljavanje radnika

Izraelska kompanija KMR Development, koja je investitor na gradilištu, saopštila je nakon inspekcijskog nadzora da će sarađivati sa nadležnim organima kako bi se sprovela istraga i utvrdile tačne činjenice.

Povodom izveštaja Inspekcije za rad koja je utvrdila da je poginuli radnik bio zaposlen „na crno“,  kompanija KMR Development je saopštila da kao investitor posluju u skladu sa svim zakonima i propisima, a da anagažuju podizvođače na projektu koji zapošljavaju i angažuju radnike.

Podsetimo, na mestu bivše američke ambasade u centru Beograda, investitori iz Izraela grade luksuzni stambeni kompleks.

Parcelu sa zgradom na mestu stare američke ambasade su u septembru 2016. kupile izraelske firme "Yoši Avrahami" i "Almogim holdings".

Kupovinom ove zgrade od 14.000 metara kvadratnih, kompanije, koje se inače bave stanogradnjom i upravljanjem nekretninama, prvi put su ušle na srpsko tržište.

Predstavnici ovih firmi kao razlog za neobjavljivanje za koju cenu su kupili kompleks bivše američke ambasade objašnjavaju to što su firme kotirane na izraelskoj berzi, pa zbog poštovanja tamošnjih procedura sa tim podatkom ne mogu da izađu u javnost.

Na ovom prostoru planirana je gradnja stambenog kvarta sa spa centrom, podzemnim parkingom…

Ovi investitori, kako je prošle godine otkrio Insajder, kupili su i prostor nekadašnjeg "Depoa" u Bulevaru kralja Aleksandra 142, koji je izgoreo pod još nerazjašnjenim okolnostima.

Izvor: Beta, Insajder