Institut Tonija Blera za Insajder: Našli smo kandidate za posao u Srbiji

Institut za globalne promene bivšeg britanskog premijera Tonija Blera nedavno je raspisao konkurs za dva viša savetnika Vlade Srbije. Međutim, nakon interesovanja medija, konkurs je juče uklonjen s njihovog sajta iako je u njemu pisalo da ističe 21. decembra. Kako su u ovom Institutu rekli za Insajder, ponude za posao su sklonjene jer su našli kandidate, a ističu i da ova dva radna mesta ne finansira Vlada Srbije.

Institut za globalne promene

„Ponude za posao su sklonjene (sa sajta) jer smo identifikovali kandidate. Ove pozicije su povezane s projektom Instituta u Srbiji koji služi kao podrška jačanju javnih službi. One čine deo šireg, neprofitnog rada Instituta koji služi kao podrška vladama širom sveta i nije koštala Vladu Srbije,“ rekao je za Insajder portparol Instituta Benedikt Mejkon-Kuni.

Podsetimo, juče je na pitanje Insajdera da li je Vlada sklopila ugovor o savetovanju s Blerovim institutom i koliko je vredan, premijerka Ana Brnabić takođe rekla da se za to ne izdvaja ni dinar iz budžeta. Na dodatno pitanje ko ga onda plaća da savetuje srpsku vladu, premijerka nije odgovorila, ali je obećala da će nam njen kabinet na već upućena pitanja dostaviti odgovore.

Međutim, odgovore još nismo dobili.

Pre nekoliko dana na zvaničnom sajtu Instituta za globalne promene objavljen je konkurs za dva savetnička radna mesta na „lokaciji Beograd“. U oglasu je bilo navedeno da, Blerov institut traži višeg savetnika koji ima „značajno iskustvo u reformi javnog sektora, a koji je radio na razvoju ekonomskih politika“. On bi trebalo da bude zadužen za „rešavanje ključnih problema visoko prioritetnih projekata Vlade i davanje podrške i doprinosa projektnom menadžmentu, spoljno-političkim brifinzima i strateškim komunikacijama.

Blerov institut je za radno mesto u Beogradu tražio i višeg savetnika za komunikacije čiji će biti posao da pruža „strateške savete za komunikaciju“ i daje „podršku visokim državnim zvaničnicima u odnosima s javnošću“. I ovde se kandidatima kao uslov postavlja iskustvo u reformi javnog sektora i prethodni rad na razvoju ekonomskih politika.

Odgovarajući na pitanja Insajdera na jučerašnjoj konferenciji za novinare premijerka Ana Brnabić je navela da je angažovanje Blerovog instituta u formi „deliviri junita“ počelo u vreme tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića, a da je ona samo nastavila tu praksu.

„Deliviri junit radi na najbolji mogući način. Pomaže Vladi i svim resornim ministarstvima da bi neke od najboljih projekata isporučili. To ne plaćaju građani Srbije“, navela je Brnabić.

Netransparentni „deliveri juniti“

Da su srpske vlasti uspostavile kontakt s Tonijem Blerom, mediji u Srbiji prvi put su izvestili u februaru 2015. Tada je zvanično potvrđeno da će u Vladi biti uveden model „deliviri junita“, odnosno poseban način rada svih resora koji je trebalo da unapredi efikasnost rada svih ministarstava.

Kako su mediji pisali, iza tog projekta stajala je organizacija "Toni Bler asošijets“. Do danas, međutim, nisu otkriveni detalji kako je Blerova organizacija dogovorila saradnju s Vladom Srbije, na koji način je regulisana, kao ni ko je konkretno plaća. Nisu poznati ni rezultati te saradnje.

O tome da je ideja „deliveri junita“ realizovana, nakon nekoliko godina ćutanja, juče je prvi put potvrdila upravo premijerka Ana Brnabić. Interesanto je da je pre nego što je ušla u Vladu Srbije,Ana Brnabić bila osoba koju je tadašnji premijer Aleksandar Vučić javno predložio za šeficu „deliveri junita“.Međutim, kako te administrativne jedinice funkcionišu i ko ih čini, do danas nije poznato.

Angažovanje Tonija Blera u Srbiji poslednjih meseci ponovo je aktuelizovana nakon što je lider Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio da nekadašnji britanski premijer u ime predsednika Srbije Aleksandra Vučića "iza kulisa pregovara s najvažnijim međunarodnim zvaničnicima" o podeli Kosova. Međutim, i Vučić i Blerov institut negirali su te navode.

Vučić je posle toga naveo da nikakav novac nije dat da bilo ko umesto njega vodi razgovore o kosovskom problemu.

„On (Bler) ne pregovara ni o čemu, ja pregovaram, i to je odluka oba dela izvršne vlasti i Vlade (Srbije) i moja, da to prihvatim kao teret i obavezu. Moje ime nije ni Toni, niti bilo kako, već Aleksandar,“ rekao je Vučić.

O lobiranju Tonija Blera u ime Srbije početkom oktobra pisao je i londonski Tajm. U tekstu pod nazivom „Etnička podela koja bi mogla da vrati rat na Balkan“, taj britanski list je objavio da je Bler razgovarao s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i pozvao je da preispita protivljenje podeli Kosova. Kako je navedeno u tekstu, bivši britanski premijer je na istu temu trebalo da razgovara i u Vašingtonu sa zvaničnicima Saveta za nacionalnu bezbednost SAD.

O angažovanju Tonija Blera u Srbiji pisao je i Gardian, koji je objavio da je ugovor o savetovanju između Srbije i Blerove agencije sklopljen u Abu Dabiju, a da će njegove usluge biti finansirane iz fondova Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Izvor: Insajder