Interpolova poternica za Haradinajem – izbrisana ili „zamagljena“?

Ime Ramuša Haradinaja, za kojim je Srbija izdala međunarodnu poternicu na spisku traženih lica na sajtu Interpola više se ne vidi. Dok Ministarstvo pravde Srbije tvrdi da je optužnica samo „zamagljena“, MUP Srbije saopštava da su upoznati sa odlukom Komisije Interpola da Haradinaja „izbriše iz sistema“.

Ramuš Haradinaj

Ministar pravde Kosova Abelard Tahiri rekao je sinoć prištinskim novinarima da je Interpol ukinuo poternicu protiv Haradinaja i još 17 osoba koje je u Interpolu dostavila Srbija. Međutim, u Ministarstvu pravde Srbije tvrde da od Interpola nisu dobili obaveštenje o ukidanju poternice koju je raspisao srpski sud za aktuelnim kosovskim premijerom Ramušom Haradinajem.

U Ministarstvu su objasnili da Interpol i ne može da ukine poternicu koju je raspisala neka država članica, već samo onaj ko je raspisao poternicu, što je u slučaju Haradinaja upravo Republika Srbija.

Živković: Vučić skinuo Haradinaja sa poternice

Zoran Živković, predsednik Nove stranke, a savezni ministar policije nakon demokratskih promena 5. oktobra 2000. naveo je da je Ramuš Haradinaj skinut sa Interpolove poternice po naređenju predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Kako navodi Živković, on je 2001. godine vratio Srbiju u Interpol i tvrdi da je “nemoguće skinuti nekoga bez saglasnosti onoga ko ga je tamo okačio“.

“Dakle, Haradinaj je skinut sa Interpolove poternice po Vučićevom naređenju, a to mu je platio Pacoli. Sad će se praviti budale oko toga, i Aleksandar Vučić i Nebojša Stefanović... Ja sam 2001. vratio Srbiju u Interpol i znam da je nemoguće skinuti nekoga bez saglasnosti onoga ko ga je tamo okačio”, naveo je Živković na Tviteru.

Poternicu protiv Haradinaja raspisalo je Odeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, a Interpol, ističu u Ministarstvu, može samo da "zamagli" poternicu, tako da ona ne bude vidljiva njegovim članicama, ali ona ostaje na snazi.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije je najavilo žalbu na  odluku Interpola da poternice koje je srpsko pravosuđe raspisalo za Haradinajem i još 17 osoba "više ne budu na snazi".

"Komisija za kontrolu međunarodnih poternica u Lionu (u sedištu Interpola) usvojila je žalbu Unmika i 1. decembra 2017. odlučila da Interpol više neće tretirati ove poternice, odnosno da će ih izbrisati iz sistema", istakao je MUP Srbije u saopštenju.

U MUP-u su istakli i da će uputiti inicijativu nadležnom Ministarstvu pravde i Tužilaštvu "kako bi nakon detaljnih analiza zajedno pripremili odgovor u ime Srbije".

Sam Haradinaj je izjavio ranije danas da nije zvanično informisan o ukidanju Interpolove poternice protiv njega i još 17 osoba sa Kosova.

"Čuo sam iz medija. Verujte mi da se uopšte ne bavim ovim pitanjem", rekao je Haradinaj za portal ekonomiaonline.com.

Slučaj Haradinaj: Od optužnice do poternice

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je 4. januara ove godine pritvoren u Kolmaru u Francuskoj na osnovu Interpolove poternice, koju je protiv njega podigla  Srbija zbog sumnje za ratne zločine.

Posle više od četiri meseca, 27. aprila sud u Kolmaru je odbacio zahtev za izručenje Haradinaja pravosudnim organima Srbije.

Posle ovog događaja, kosovske vlasti zatražile su povlačenje poternice protiv Haradinaja i svih drugih osoba s Kosova koje je Interpolu dostavila Srbija, ocenjujući da se radi o neosnovanim, nezakonitim i političkim optužbama i poternicama.

Haradinaj je i u junu 2015. pritvoren u Sloveniji na osnovu ovog međunarodnog naloga za hapšenje koje je izdala Srbija. Pušten je posle dva dana, nakon reakcija kosovskih vlasti.

Haradinaju se sudilo i pred Međunarodnim sudom za zločine u bivšoj Jugoslavije u Hagu. Odmah nakon objavljivanja optužnice, 8. marta 2005. podneo je ostavku na funkciju premijera koju je obavljao samo 100 dana i dobrovoljno se predao Haškom tribunalu.

U prvom suđenju Haradinaj je proglašen nevinim 2008, a oslobođen je optužnice u drugostepenom postupku 2012.

Bivši tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević je za insajder rekao da je Tužilaštvo Srbije za ratne zločine imalo indicije da je više od 10 ljudi ubijeno u vreme procesuiranja Haradinaja pred Haškim tribunalom ili u vreme početka suđenja za slučaj Dukađini početkom dvehiljaditih.

Izvor: Beta, B92, Insajder