Investitor MHE najavljuje tužbu protiv države: Otvorio sam gradilište, ali moji radnici neće ići u Topli Do

Investitor male hidroelektrane Dragan Josić, nakon današnjih sukoba s meštanima u staroplaninskom selu Topli Do, kaže za Insajder da “više neće kročiti tamo” i da će tužiti državu jer ne može da gradi objekat za koji je dobio građevinsku dozvolu i zato što policija danas nije reagovala. Nakon 34 dana danonoćnih straža, kojima su meštani sprečavali investitora da sa radnicima i mašinama uđe u selo i započne radove pre isteka građevinske dozvole, Josić kaže da je danas zvanično otvorio gradilište tako da će mu građevinska dozvola važiti još dve godine.

Investitor Dragan Josić / Foto: Privatna arhiva

„Ali radnici neće ići gore, ja ih gore neću poslati pošto policija ne radi svoj posao. Danas su dvojica radnika zadobila povrede glave, jednom je polomljen kuk, meni je slomljena ruka. Linčovani smo na parceli koja je u našem vlasništvu. Huligani su zapalili građevinsku tablu, ogradu… Dobio sam kamen u glavu, doduše nije mi pukla glava, imao sam potres mozga”, kaže Josić za Insajder.

Kako kaže, svi radnici koji su zadobili povrede su pušteni na kućno lečenje.

Josić navodi i da nijedan radnik obezbeđenja kojeg je angažovao nije udario nijednog meštanina.

MUP: Obavljamo razgovore s učesnicima u sukobu

Pripadnici Policijske uprave u Pirotu intervenisali su jutros tokom sukoba meštana sela Topli Do s jedne i obezbeđenja i radnika na izgradnji mini-hidroelektrane s druge strane, saopšteno je iz MUP-a.

“O ovom događaju obavešteno je Osnovno javno tužilaštvo u Pirotu po čijem nalogu policija trenutno obavlјa razgovore sa prisutnima i intenzivno radi na rasvetlјavanju svih činjenica i okolnosti ovog događaja. Nakon prikuplјenih obaveštenja policija će o novim saznanjima izvestiti nadležno tužilaštvo”, navodi se u saopštenju.

Sukobi u Toplom Dolu: Dva dana pred istek građevinske dozvole, građani sprečili investitora da otvori gradilište

„Samo je jedan upotrebio biber sprej kada su ga udarili motkom u glavu”, ističe investitor.

Naglašava da policija nije reagovala u skladu sa svojim nadležnostima.

„Moja noga više neće kročiti u Pirot, tužiću državu. Upadaju nam na posed, policija ne reaguje, ruše, lome, policija ne reaguje. Nama su tražili lične karte, ali nisam primetio da su uzeli od bilo koga od meštana huligana. Odmah sutra idem da pokrenem tužbu protiv države, ne dozvoljava mi se da realizujem svoje zakonsko pravo. A da idem tamo i da ginem – ne pada mi na pamet. Nemam rešenje kako da izgradim ono za šta sam dobio dozvolu, ovo je slom pravne države”, navodi Josić.

On, međutim, kaže da su radnici danas pre sukoba s meštanima uspeli da otvore gradilište, tako da se građevinska dozvola koja je trebalo da istekne ovih dana, produžava naredne dve godine.

„Započeli smo radove, otvorili smo dnevnik radova. Izvršili smo omeđavanje, postavili gradilišne ograde i raščistili teren tako da nam građevinska dozvola neće isteći”, kaže Josić.

Inače, član pokreta Odbranimo reke Stare planine Aleksandar Jovanović je izjavio danas za Insajder da je investitor sa članovima obezbeđenja došao iz pravca Babinog Zuba, pošto je ulaz u selo Topli Do blokiran.

„Oni su hteli da formiraju gradilište, postave tablu, jer mu uskoro ističe građevinska dozvola, ali su oterani. Građani su srušili tablu, došlo je do tuče, a upotrebljen je i biber sprej. Ima krvavih glava“, rekao je danas Jovanović.

Kako kaže, policija je bila prisutna, ali ih je bilo nedovoljno.

„Nakon nekog vremena počeli su pregovori, a investitor je sa članovima obezbeđenja oteran“, dodaje Jovanović.

Jovanović je jedan od predstavnika pokreta Odbranimo reke Stare planine koji je nedavno bio na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ministrom energetike Aleksandrom Antićem, predstavnicom Ministarstva građevinarstva Aleksandrom Damjanović i direktorom JP “Srbijavode” Goranom Puzovićem.

Nakon tog sastanka najavljena je zabrana izgradnje MHE u zaštićenim područjima.

Ovakve izmene Zakona o zaštiti prirode ministar zaštite životne sredine Goran Trivan najavljuje već godinu dana, a nedavno je za Insajder rekao da za prosleđivanje izmena Vladi na mišljenje „čeka pravi trenutak“.

Za sada nije poznato šta će biti sa izgradnjom malih hidroelektrana u zaštićenim područjima za koje su već izdate dozvole.

Uprkos dogovoru sa predsednikom Srbije, meštani su nastavili da stražare na ulazu u Topli Do, selu koje se nalazi u parku prirode Stara planina, kao i da organizuju proteste. Oni su na poslednjem skupu poručili da borba nije gotova i da će straže trajati dok investitoru ne istekne građevinska dozvola.

Izvor: Insajder