Inženjerska komora za Insajder: Utvrdićemo da li ima osnova za pokretanje postupka protiv inženjera

Tužilac inženjerske komore Srbije primio je prijavu Ministarstva građevinarstva protiv inženjera koji su učestvovali u izgradnji kosine na Koridoru 10, na kojoj se srušio zid, potvrđeno je Insajderu u Komori. U odgovorima na pitanja novinara Insajdera u Inženjerskoj komori kažu da sada predstoji izjašnjavanje inženjera i pribavljanje dokaza nakon čega će biti doneta odluka da li će protiv njih biti podignut optužni predlog ili će sud časti odbaciti prijavu. Inženjeri koje je prijavilo ministarstvo prvi put su prijavljeni i ranije nisu imali postupke pred sudom časti, navode u Komori.

Potporni zid na Koridoru 10 Foto: Srđan Ilić

Ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović prošle nedelje najavila je da će tražiti oduzimanje licenci svim inženjerima koji su potpisivali projekte na kosini na kojoj se srušio zid na Koridoru 10.

Ona je navela da je projekat menjan 11 puta, da je ministarstvo dalo dozvolu još 2010. i da nakon toga nije konsultovano, odnosno obaveštavano o promenama pojakta. Ministarka je navela i da je pitanje ko je tražio promene projakta, pitanje za Koridore Srbije koji su investitor.

U Inženjerskoj komori na pitanja Insajdera navode da im se, u periodu koji je prethodio rušenju ovog zida, niko nije obraćao za mišljenja u vezi Koridora 10. Kako nemaju dokumentovane podatke u vezi ovog projekta kažu i da "nisu u mogućnosti da se izjasne i daju mišljenje o razlozima rušenja zida na Koridoru 10".

"Po pribavljanju celokupne dokumentacije i terenskih podataka može se dati mišljenje o razlozima rušenja zida i odgovornosti učesnika" , kažu u Komori.

Da bi se utvrdilo ima li odgovornosti inženjera za rušenje zida na kosini 2 na Koridoru 10, tužilac komore će prvo sprovesti prethodni postupak, odnosno pozvaće prijavljene inženjere da se izjasne i pribaviti dokaze.

Posle toga tužilac odlučuje da li će podići optužni predlog ili odbaciti prijavu.

"U slučaju podizanja optužnog predloga sudsko veće sprovodi javnu raspravu na kojoj se saslušavaju stranke i izvode dokazi. Ako se utvrdi postojanje odgovornosti prijavljenih članova Komore, Sud časti u zavisnosti od težine dela, može izreći i meru oduzimanja licence" , kažu u Inženjerskoj komori za Insajder.

Oni napominju da je u ovom, kao i u svakom drugom slučaju, tokom postupka neophodno poštovati pretpostavku nevinosti.

Oduzimanje licence je najteža mera koju izriče Sud časti Inženjerske komore i ona se može oduzeti na period od 6 meseci do 5 godina.

Imamo ingerencije samo prema svojim članovima, pravnim licima licence izdaje i oduzima Ministarstvo

Inženjerska komora Srbije u odgovorima Insajderu ističe da može postupati samo prema svojim članovima sa licencama i stranim inženjerima ukoliko poseduju licence odgovornog projektanta, izvođača radova, urbaniste ili planera.

"Pravnim licima koja učestvuju u realizaciji projekata od kapitalnog značaja, licence izdaje Ministarstvo saglasno Pravilniku o načinu, postupku i sadržini podataka za utvrđivanje ispunjenosti uslova za izdavanje licence za izradu tehničke dokumentacije i licence za građenje objekata za koje građevinsku dozvolu izdaje Ministarstvo, odnosno autonomna pokrajina" , navode u Komori.

Ukoliko se utvrdi odgovornost pravnih lica licencu im može oduzeti Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Potpredsednik Građevinske komore: Utvrditi ko je kriv i sankcionisati

Potpredsednik Građevinsko industrijske komore Srbije Goran Rodić  smatra da je potrebno utvrditi ko je kriv za rušenje potpornog zida na Koridoru 10 i sankcionisati odgovorne za taj projekat i kontrolu radova.

"Oni koji su vršili tehnički pregled i dali pozitivno mišljenje za projekat koji je, ako se dokaže, izazvao rušenje zida, treba da odgovaraju", rekao je Rodić agenciji Beta.

Odgovornost, kako napominje, ima i izvođač, ali i firma koja je radila tehničku kontolu.

"Potrebno je da komisija ustanovi visinu štete, da se izvođač natera da o svom trošku, ako je on kriv, izvede ponovo radove, kao i da neko validno uradi projekat i da se to završi", rekao je Rodić.

Izvor: Insajder