Iran ispalio 22 rakete na baze u kojima se nalaze američki vojnici

Iran je ispalio 22 projektila na baze u kojima su američki vojnici u Iraku, što je odgovor na prošlonedeljni atentat Vašingtona na moćnog iranskog generala Kasema Solejmanija. U razmaku od pola sata rakete su pale na dve iračke baze: Ain al-Asad  na zapadu i Erbil na severu, gde su smešteni strani vojnici, uglavnom Amerikanci, saopštila je rekla je iračka vojska.

Iran ispalio rakete na baze u kojima su američki vojnici Foto: AP/Nasser Nasser/Beta

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, Iranska nacionalna garda objavila je da je raketirala američku bazu Ain al-Asad, oko 200 kilometara zapadno od Bagdada, s 10 projektila zemlja-zemlja.

Iračke bezbedsnosne snage objavile su da ima žrtava među Iračanima.

AP prenosi iransku državnu televiziju na kojoj se izveštava da se akcija zove “Mučenik Sulejmani”, a napad je lansirala vazdušna divizija Revolucionarne garde.

Upozoravaju SAD na “jače odgovore u slučaju nove agresije”, a Iranska nacionalna garda objavila je da će joj meta biti svaka država u regiji koja postane platforma za agresiju SAD-a, prenosi CNN.

Dodaju da napad predstavlja osvetu nakon što je vrhovni zapovjednik elitne jedinice Revolucionarne garde Irana Kasem Sulejmani ubijen u petak u Bagdadu, u napadu dronom, po nalogu američkog predsednika Donalda Trampa.

Iranski vrhovni vođa Ajatolah Ali Hamenei izjavio je danas da je raketni napad Irana bio ”šamar u lice” SAD, ali i da “vojna akcija nije dovoljna”.

“Trebalo bi staviti tačku na korumpirano prisustvo SAD u regionu, koje je uzrok ratu, podelama i uništavanju”, rekao je Hamenei.

Portparolka Bele kuće Stefani Grišam izjavila je da se predsednik SAD savetuje sa svojim timom za nacionalnu bezbednost.

"Svesni smo izveštaja o napadima na američke objekte u Iraku. Predsednik je obavešten i pažljivo prati situaciju”, navela je Grišam.

Američki predsednik najavio je da će danas pred podne dati izjavu posle iranskih napada na baze u kojima su smešteni američki vojnici u Iraku.  

„U toku je procena štete i žrtava. Zasad je sve dobro“, naveo je Tramp tokom noći na Tviteru.  

On je dodao da SAD imaju „najmoćniju i najbolje opremljenu vojsku na svetu“. 

Podsetimo, u noći između 2. i 3. januara je ubijen general Kasem Sulejmani, šef elitne jedinice Revolucionarne garde u napadu američkih snaga na aerodrom u Bagdadu. Pentagon je saopštio da je Solejmani ubijen po naređenu američkog predsednika Donalda Trampa. 

Iranski vrhovni vođa Ajatolah Ali Hamenei obećao je nakon toga da će “osvetiti” smrt generala i proglasio je trodnevnu državnu žalost.

Nakon što su iranski zvaničnici zapretili odmazdom zbog ubistva Sulejmanija, američki predsednik Donald Tramp je saopštio da su određena 52 iranska cilja ako napadnu Amerikance ili američku imovinu.

Tramp je naveo da su izabrana 52 iranska cilja koja predstavljaju pedeset dvojicu Amerikanaca koji su bili držani kao taoci u američkoj ambasadi u Teheranu 1979. godine.

Optužio je Sulejmanija da je organizovao napade na američku ambasadu u Bagdadu i spremao nove na drugim lokacijama.

Izvor: Beta, RSE, Insajder