Ispred kovid ambulante u Pančevu preminuo štićenik Doma, Tužilaštvo pokrenulo postupak

Više javno tužilaštvo u Pančevu pokrenulo je predistražni postupak nakon što je juče u popodnevnim časovima obavešteno o smrti osobe ispred Kovid ambulante Doma zdravlja u Zmaj Jovinoj ulici u Pančevu, rečeno je za Insajder u tom tužilaštvu. Kako navodi Tužilaštvo, preminuli Z. Ž, rođen 1957. godine, korisnik je Doma za lica ometena u mentalnom razvoju "Srce u jabuci" iz Jabuke. Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja saopštilo je da je zatražilo od Ministarstva zdravlja informacije o ovom slučaju, s obzirom na to da je korisnik ustanovu napustio po nalogu lekara.

Zdravstvena ambulanta Centar, foto: Dom zdravlja Pančevo

U okviru predistražnog postupka Tužilaštvo je naredilo da policija prikupi obaveštenja od svih odgovornih lica Doma "Srce u jabuci" koja su učestvovala u ovom događaju, a sve u cilju razjašnjenja okolnosti nastupanja smrti lica Z.Ž.

Iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja za Insajder je rečeno da je korisnik po nalogu lekara odvezen u Kovid ambulantu kako bi se obavilo snimanje pluća, a zatim u Dom zdravlja radi analize krvi, te je nakon toga ponovo vraćen u Kovid ambulantu radi rezultata.

"Nažalost preminuo je ispred Kovid ambulante. S obzirom na to da je preminuo na javnom mestu bilo je neophodno sačekati policiju i Hitnu pomoć, kako bi konstatovali smrt", saopšteno je iz Ministarstva.

Pokrajinski sekretar za socijalnu politiku Predrag Vuletić rekao je danas za N1 da su od strane direktorke Doma informisani da je preminuli imao višestruke smetnje i hronične bolesti i da je lekar konstatovao da je uzrok smrti nepoznat.

On je naveo da u Domu u Jabuci ima sedam zaraženih, četiri zaposlena i tri korisnika i da su korisnici smešteni u bolnicu, dok su zaposleni u izolaciji, kao i da niko nema tegobe.

Na pitanje kako je virus ušao, on je rekao da kada su zabranjene posete, virus može da uđe samo od strane zaposlenih.  

Direktorka Doma za lica ometena u razvoju "Srce u jabuci" ranije je za Insajder rekla da je njihov korisnik odvezen juče u kovid ambulantu gde je ispred prostorija čekao da stigne nalaz krvi kako bi bio pregledan i da je ubrzo preminuo, dodajući da će izveštaj o tom slučaju proslediti nadležnom ministarstvu.

Pančevački portal 013.info sinoć je objavio vest da je jedno lice u kolicima pod nadzorom nadležnih preminulo ispred kovid ambulante u tom gradu. Kako se navodi, građani su svedočili da je bolesno lice u kolicima ispred ambulante bilo oko 14.30, a nešto posle 16 sati na istom mestu bilo je prekriveno belim čaršavom.

Izvor: Insajder, 013.info