Italijanski premijer podneo ostavku

Italijanski premijer Đuzepe Konte izjavio je danas u Senatu Italije da podnosi ostavku pošto je desničarska Liga, predvođena ministrom unutrašnjih poslova Mateom Salvinijem, odlučila da uskrati podršku populističkoj vladi.

Đuzepe Konte / Foto: AP Photo/Gregorio Borgia

Konte je tim potezom sprečio glasanje o poverenju Vladi koje se očekivalo danas, 12 dana pošto je to zatražio Salvini, koji je i zamenik premijera, navodi Politiko.

Pre nego što je objavio da podnosi ostavku, Konte je rekao da Salvinijev postupak „ima velike posledice po zemlju i njenu ekonomiju“.

Konte je u Gornjem domu parlamenta Italije izjavio i da će kasnije tokom dana zvanično obavestiti predsednika Italije Serdja Matarelu o svojoj odluci da podnese ostavku, navodi Asošiejted pres.

„Ova vlada se završava ovde“, izjavio je Konte.

Objavljujući ostavku, Konte je rekao i da je Salvini „neodgovoran“ i da je oborio vladajuću koaliciju još 8. avgusta, navodi Frans pres.

„Suština demokratije je da građani glasaju, ali neodgovorno je tražiti od njih da glasaju svake godine. Umesto krize, Italiji je potrebno hitno donošenje mera za privredni rast i investicije“, istakao je Konte.

Konte ocenjuje da se Salvini vodi ličnim i čak ne ni partijskim interesima, pošto pokušava da iskoristi sopstvenu popularnost. Prema anketama, Salvini ima podršku 34 odsto birača.

Dosadašnji italijanski premijer je kritikovao Salvinija i zbog, kako je naveo, nepoštovanja propisa i institucija i što poziva pristalice na ulicu da ga podrže.

Konteova ostavka neće automatski dovesti do vanrednih parlamentarnih izbora.

Predsednik Matarela može da zatraži od Kontea da pronađe alternativnu većinu u parlamentu, ili da prihvati njegovu ostavku i nađe nekog drugog lidera koji bi mogao da okupi novu vladajuću koaliciju bez raspisivanja izbora.

Ako formiranje nove koalicije ne bude moguće, Materala može da raspusti parlament, što bi vodilo raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora, koji bi najranije mogli da budu održani u oktobru.

Salvinijeva Liga traži vanredne izbore, što podržavaju partija Napred Italija, koju vodi bivši dugogodišnji premijer Silvijo Berluskoni i krajnje desna stranka Braća Italije.

Dosadašnji koalicioni partner Lige, pokret Pet zvezdica, navodno pregovara o formiranju nove vlade s opozicionom strankom levog centra, Demokratskom partijom. Ako bi ti razgovori bili uspešni, Salvinijeva Liga bila bi uklonjena iz vlade, navodi Politiko.

Izvor: Beta