Ivanov pozvao lidere stranaka na sastanak

Predsednik Republike Makedonije Đorđe Ivanov je pozvao na smirivanje tenzija i pozvao sve lidere parlamentarnih stranaka sutra na sastanak u svoj kabinet kako bi pronašli rešenje za novonastalu situaciju.

Đorđe Ivanov, predsednik Makedonije

„Nema pitanja za koje ne može da se nađe rešenje preko dijaloga saglasno s Ustavom“, poručio je Ivanov u kratkom obraćanju javnosti. On je pozvao građane da budu smireni i ne podležu provokacijama i dezinformacijama, a instiuticje da ponovo uspostave normalno stanje u zemlji.

Ivanov je rekao da situacija može da se prevaziđe samo poštovanjem ustavnog poretka i da niko spolja ne može da reši probleme u saglasnosti s državnim interesima Makedonije. U obraćanju građanima on nije osudio upad u Sobranje.

Neredi u Makadoniji su počeli u vreme kada su konferenciju za novinare u Sobranu držali Zoran Zaev, lider SDPM-a i poslanik iz Demokratske unije za integraciju Talat Džaferi, koga je parlamentarna vežina prethodno izabrala za predsednika Sobranja.

Predsednik Socijaldemokratskog saveza Makedonije Zoran Zaev i nekoliko poslanika iz ove i iz drugih partija su poveređeni nakon što je u pres salu upala veća grupa ljudi s fantomskim maskama.

U Sobranje su oko 22 sata stigle policijske snage, isključena je struja i bačene su dimne zavese. Medicinske ekipe pružaju pomoć povređenima.

Lider SDSM-a Zoran Zaev je nakon parlamentarnih izbora formirao parlamentarnu većinu s albanskim partijama, ali su ga predsednik države Đorđe Ivanov i pojedinačno najveća stranka u Sobranju VMRO-DPMNE Nikole Gruevskog sprečavali od početka marta da formira vladu.

Na vanrednim parlamentarnim izborima 11. decembra prošle godine VMRO-DPMNE je osvojio 51 mandat, SDSM 49, a albanske stranke 20 mandata. DUI je dobio 10 mandata, pokret Besa pet, Alijansa za Albance tri i DPA dva mandata.