Ivica Dačić novi predsednik Skupštine Srbije, izabrano i šest potpredsednika

Ivica Dačić, dosadašnji ministar spoljnih poslova i predsednik SPS, izabran je danas na mesto predsednika Skupštine većinom od 225 od 226 prisutnih poslanika, dok je protiv bio jedan poslanik.  Izabrano je i šest potpredsednika Skupštine - Vladimir Orlić iz SNS, Stefan Krkobabić iz PUPS-a, Radovan Tvrdišić iz SPAS-a, Marija Jevđić iz Jedinstvene Srbije, Muamer Zukorlić iz Stranka pravde i pomirenja i Elvira Kovač iz Saveza vojvođanskih Mađara.

Ivica Dačić Foto: Srđan Ilić

Prethodno su poslanici zvanično konstatovali ostavku Ivice Dačića na funkciju prvog potpredsednika Vlade i ministra spoljnih poslova. Prema rečima predsedavajuće konstitutivnom sednicom Smilje Tišme time je prestao Dačićev radni odnos u Vladi.

Do izbora nove vlade, dosadašnja premijerka i mandatarka za sastav buduće vlade Ana Brnabić obavljaće dužnost šefa diplomatije.

Dačić: Mesto predsednika parlamenta moja najviša funkcija, samo politička neznalica može da kaže da sam degradiran

Dačić se zahvalio na podršci prilikom izbora „na visoku dužnost predsednika Narodne skupštine“, a onima koji nisu glasali poručio da je ovo skupština svih građana i poslanika i zatražio od poslanika toleranciju za različita mišljenja uz uvažavanje političkih razlika sa željom da se radi u interesu građana.

On se zahvalio Aleksandru Vučiću koji, kako je rekao, s obzirom na izborne rezultate, nije morao da napravi takav predlog da bude predsednik Skupštine.

„Za svakog državotvornog političara najveća je čast biti na čelu nosioca ustavotvorne i zakonodavne vlasti države. Mi našu vlast crpemo iz narodne volje i poverenja i zadatak u narednom periodu biće da doprinesemo političkoj stabilnosti zemlje“, rekao je Dačić.

Samo ujedinjena Srbija, kako je naveo, može da odgovori izazovima.

Dačić je kao svoj zadatak naveo da Skupštini štiti ugled, integritet i dostojanstvo i da na najbolji mogući način ostvaruju zakonodavnu i ustavotvornu  vlast u zemlji.

Dačić je rekao da mu je predsedavanje Skupštinom velika čast, i najveća funkcija koju je dosad obavljao.

Dačić je bio poslanik od 1992. godine, prvo u Skupštini SR Jugoslavije, pa u Skupštini Srbije, a danas je na mesto predsednika Skupštine došao s mesta ministra za spoljne poslove.

Poslanici Skupštine Srbije danas su Dačićevog dugogodišnjeg saradnika Veljka Odalovića izabrali za generlanog sekretara parlamenta. On je na toj funkciji već bio od 2008. do 2012. godine.

Izvor: Insajder