Ivica Dačić u izjavi za Insajder šefu nemačke diplomatije poručio: Putuj, Gabrijele

U poslednje vreme se sve otvorenije govori o tome da će Srbija morati da prizna nezavisnost Kosova ako želi da uđe u Evropsku uniju. O tome svedoči i jučerašnja izjava nemačkog šefa diplomatije Zigmara Gabrijela u Prištini koji je, kako prenosi Rojters, na konferenciji za štampu poručio da bi Srbija trebalo da prihvati nezavisnost Kosova kako bi ušla u EU. Gabrijel je u Prištini rekao i da je istu poruku poslao zvaničnicima Srbije tokom jučerašnje posete Beogradu.

Ivica Dačić i Zigmar Gabrijel

Ministar inostranih poslova Ivica Dačić na pitanje novinara Insajdera kakav je stav Srbije povodom eksplicitnog stava Nemačke koji je izneo Zigmar Gabrijel, rekao sledeće: „Pozdravite ga. Putuj Gabrijele i prihvati realnost da je sadašnja Vlada Nemačke u odlasku“. Na dodatna pitanja Insajdera, Dačić nije želeo da odgovara uz objašnjenje da nije u zemlji, ali je rekao da će šef nemačke diplomatije od njega odgovor dobiti u subotu. 

Gabrijel: Na severu Kosova ne postoji javna uprava već vlada organizovani kriminal

Gabrijel: Neće biti popusta za Srbiju po pitanju vladavine prava, nezavisnosti pravosuđa i slobode štampe

Zigmar Gabrijel je juče, nekoliko sati pre dolaska u Prištinu govoreći na konferenciji za novinare u Beogradu insistirao na terminu o „rasterećenju odnosa“, a ne priznanju.

"Ako Srbija želi da napreduje ka EU, primarni uslov je izgradnja vladavine zakona, ali prirodno takođe i prihvatanje nezavisnosti Kosova", rekao je Gabrijel juče na zajedničkoj pres-konferenciji sa kosovskim premijerom Ramušem Haradinajem, navodi britanska agencija.

"To je centralni uslov da se ide ka Evropi", rekao je Gabrijel, a prenosi Rojters.

Ministar spoljnih poslova Nemačke je u Prištini naveo i da će njegova zemlja pomoći da Kosovo prizna još pet zemalja, članica EU, koje to nisu učinile - Španija, Rumunija, Kipar, Grčka i Slovačka, navodi Rojters.

"Prirodno, omogućiti članstvo u EU je krajnji cilj. Jedan od uslova za to biće ubediti pet zemalja EU koje ne priznaju Kosovu da takvo priznanje ima smisla pošto je Kosovo nikada više neće biti deo Srbije", istakao je Gabrijel.

"Članstvo u EU je ‘vin-vin‘ situacija za sve", rekao je Gabrijel, prenosi britanska agencija.

Gabrijel je dodao da je to isto poručio zvaničnicima Srbije ranije tokom dana u Beogradu.

Izvor: Insajder