Izabrana nova vlada Crne Gore

Skupština Crne Gore izglasala je danas novu vladu na čijem čelu je Zdravko Krivokapić. Krivokapić je položio je zakletvu u Skupštini Crne Gore. Za izbor vlade u Skupšini je glasao 41 poslanik, 28 je bilo protiv, dok je jedan bio uzdržan.

Zdravko Krivokapić, Foto: Skupština Crne Gore

Potpredsednik Vlade je jedina stranačka ličnost, lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović.

Ministar unutrašnjih poslova je Sergej Sekulović, odbrane Olivera Injac, a vanjskih poslova Đorđe Radulović.

Resor finansija i socijalnog staranja vodiće Milojko Spajić, kapitalnih investicija Mladen Bojanić, a ekonomskog razvoja Jakov Milatović.

Ministar pravde, manjinskih i ljudskih prava je Vladimir Leposavić, zdravlja Jelena Borovinić Bojović, a prosvete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić.

Resor ekologije, prostornog planiranja i urbanizma vodiće Ratko Mitrović, a javne uprave, digitalnog društva i medija Tamara Srzentić.

Na čelu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede biće Aleksandar Stijović.

Krivokapića je za mandatara predložio 8. oktobra crnogorski predsednik Milo Đukanović, na osnovu zahteva tri koalicije koje su, posle izbora, obezbedile parlamentarnu većinu.

Izborom nove vlade prestaće neprekidna tridesetogodišnja vladavina Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića.

Krivokapić je rekao da mu je ukazana jedinstvna prilika i velika čast, i da je uvek imao jedan cilj: da prenosi znanje i da ga prilagodim onome ko sluša, a da je parlamentu doživeo komentare da skoro ništa ne zna.

"Za to vreme sam zapisivao sve što ste kazali, čudio sam se kako to doživljava naš običan građanin. Nije bitan Zdravko Krivokapić, nije bitna vlada, nismo bogom dani da budemo ovde; ovde smo samo zbog građana koje nećemo deliti. Okrenimo se integralnoj, celovitoj Crnoj Gori", poručio je Krivokapić.

On je rekao da će nova vlada zahtijevati samo transparentan rad svakog javnog funkcionera, te da svaki cent koji se troši bude vidljiv.

"Želimo nultu korupciju. Trajaće ova vlada četiri godine, jer će 41 stalno biti veće od 40. Zašto da je ne podrži i 71 (poslanik), ako svi mislimo dobro Crnoj Gori? Ovo je priča o početku direktne demokratije", rekao je Krivokapić.

On je dodao da nikome od kandidata za ministre nije "prebrojavao krvna zrnca", niti ih pitao koje su vere i nacije, niti će to uraditi, te da je to "vlada žrtve", jer je to jedini način da krenu ka opštem dobru.

On je rekao da prilikom izbora kandidata nije hteo nikoga da diskriminiše.

"Izvinjavam se manjinama koje su to tako doživele. U mom kabinetu će biti savetnik za manjine", najavio je mandatar.

Medju ministrima nema predstavnika manjinskih stranaka koje su odbile poziv Krivokapića da udju u Vladu. Ovo je prvi put u poslednjih dvadesetak godina da manjine nisu u vladi.

U programu Krivokapića se navodi da je cilj njegovog kabineta da država bude "uređenija, složnija i bogatija" po isteku njegovog mandata, ali da to neće biti lak zadatak jer stanje koje zatiče može da se okarakteriše kao "državni udar".

Ekspoze mandatara Krivokapića i kandidate za članove nove vlade Crne Gore tokom dvodnevne rasprave kritikovali su predstavnici nove opozicije, ali i dela nove parlamentrane većine, posebno Demokratskog fronta (DF).

Izvor: RTCG, Insajder