Izbeglice ostavljene u šumi trenutno pod policijskom kontrolom u Preševu

Izbeglice koje je još neidentifikovana vojno-policijska jedinica u subotu na putu za izbeglički kamp izvela iz autobusa i prevezla do šume u blizini granice s Bugarskom nalaze se u izbegličkom centru u Preševu. Prema saznanjima Insajdera, predstavnicima nevladinih organizacija trenutno nije omogućen kontakt s njima.

Izbeglice u kampu

Biro MUP-a za komunikacije nije odgovorio na pitanja Insajder.neta da li je u toku istraga o ovom slučaju, odnosno da li je utvrđeno ko je pokušao da ilegalno deportuje sedmoro izbeglica.   

U subotu je neidentifikovana policijska ili vojno-policijska jedinica izvela iz autobusa grupu izbeglica koje su sa ispravnim papirima krenule ka izbegličkom kampu. Gordan Paunović iz Info parka rekao je za Insajder.net da su izbeglice, pošto su im oduzeti papiri, prevezene u šumu nadomak bugarske granice, gde su ostavljeni na temperaturi od -11 stepeni.

“Nakon kontrolnog punkta u blizini Vlasinskog jezera porodici se gubi trag. Po njihovim svedočenjima, iz autobusa ih je izvela još neidentifikovana policijska ili vojno-policijska jedinica, oduzeti su im i uništeni potpuno ispravni registracioni papiri o nameri da se traži azil u Srbiji. Sedmoro mladih ljudi je potom prevezeno ka državnoj granici i ostavljeno u šumi da put sami nastave ka Bugarskoj”, izjavio je Paunović za Insajder.

Prema njegovim rečima, u ovoj grupi su bili dete od dve godine, jedna 16-godišnja devojka i nekoliko žena.

“Prevodilac Info parka sinoć je primio poziv za pomoć od ove grupe koja je bila u panici pitajući šta da radi i moleći da ih neko spase odatle jer su bili iscrpljeni, bez snage, a žene i bez svesti”, objasnio je Paunović i dodao da je grupa uz pomoć jedinog mobilnog telefona koji je još radio uspela da pošalje GPS koordinate.

Problemima s kojima se sreću izbeglice na svom putu i kako krijumčarenjem stanovništva iz ratom ugroženih područja pojedinci zarađuju više milijardi evra novinari Insajdera bavili su se u emisiji Insajder bez ograničenja Prekobrojni.