Izbor novog zaštitnika građana: Opozicija o Pašaliću; vlast o Jankoviću (VIDEO)

Na vanrednoj sednici Skupštine Srbije danas je najviše reči bilo o predlogu vladajuće koalicije da za novog zaštitnika građana bude izabran predsednik Prekršajno-apelacionog suda Zoran Pašalić. U senci izbora novog ombudsmana ostali su kandidati za nove članove Odbora Agencije za borbu protiv korupcije i članove Fiskalnog saveta, čiji je izbor takođe na dnevnom redu parlamenta. 

Skupština ilustracija

Opozicione stranke u Skupštini oštro su kritikovale predlog da predsednik Prekršajno-apelacionog suda Zoran Pašalić bude novi Zaštitnik građana, dok su iz vladajuće koalicije poručili da je svaki kandidat bolji od bivšeg ombudsmana, Saše Jankovića.

Prema oceni poslanice Nove stranke Marinike Tepić predloženi kandidat, osim što je završio pravni fakultet, nema druge kvalifikacije da se bavi tim poslom. Ona je navela da je biografija Pašalića ima osam strana, od čega se na više od tri strane navodi njegovo učešće na seminarima i konferencijama.

Istakla je i da se on nikada nije bavio oblastima kojima bi trebalo da se bavi kao zaštitnik građana, i apelovala na predlagače da razmisle o svom predlogu i povuku ga.

Predsednik Nove stranke Zoran Živković, ocenio je da je kandidat za zaštitnika građana je kontroverzna ličnost.

"Od vremena studiranja, pa prelaska iz Zvezde u Partizan, može se reći da je preletačević”, naveo je Živković.

Poslanica DS Maja Videnović rekla je da “ovoj vlasti nisu potrebne bolje institucije, već bolji građani, koji će da ćute", i dodala da trenutno “u najavi imamo da će to biti zaštitnik koji će braniti vlast od građana” . 

Lider Dveri Boško Obradović takođe je osporio stručnost Pašalića navodeći da je nesumnjivo reč o “političkom pulenu SNS-a”

Predsednik Pokreta Dosta je Bilo Saša Radulović rekao je da neće podržati predlog da Zoran Pašalić bude novi Zaštitnik građana zbog toga što nije predstavio svoj plan.

Đukanović: Zamoliću Pašalića da rasformira ceo kabinet bivšeg zaštitnika

Predstavnici vladajuće stranke su umesto o kvalifikacijama svog kandidata Zorana Pašalića više govorili o radu prethodnog ombudsmana Saše Jankovića.

Tako je poslanik SNS Vladimir Đukanović rekao da se nada da će izborom Pašalića institucija Zaštitnika građana raditi daleko bolje “jer mi do sada nismo imali tu instituciju, pošto je dosadašnji zaštitnik koristio tu instituciju za svoju političku promociju”.  

Na pitanje novinara Insajdera da li će se menjati odnos Skupštine prema instituciji zaštitnika, s obzirom da se u poslednje tri godine dostavljeni godišnji izveštaji ombudsmana nisu našli pred posalnicima, Đukanović je rekao da je prethodni zaštitnik pisao političke pamflete i da je “dobro da ti izveštaji, takvi kakvi su, nisu stavljeni na dnevni red”.

“Verujem da će novi zaštitnik raditi sve suprotno i ja lično ću ga zamoliti da rasformira ceo kabinet ovog bivšeg zaštitnika i da onda počne lepo da radi, rekao je Đukanović za Insajder.net.

Odgovarajući na pitanje da li to znači da se od novog zaštitnika očekuje da izveštaji budu pozitivni, kako bi se skupština njima bavila, Đukanović kaže da očekuje da budu “objektivni”.

Da se od novog zaštitnika građana očekuje pre svega da radi potpuno suprotno od Saše Jankovića rekao je za Insajder i poslanik Marjan Rističević.

On je obrazlažući ignosrisanje prethodna tri izveštaja Zaštitnika građana, o kojima poslanici nisu raspravljali, izneo niz optužbi na račun bivšeg ombudsmana. Na konstataciju novinara Insajdera da se na taj način institucija svodi na pojedinca, Rističević je rekao da Janković jeste bio institucija i da je svesno kršio član 10 zakona koji propisuje da zaštitnik građana ne sme da daje političke izjave.

Zamenik predsednika poslaničke grupe SNS Vladimir Orlić naveo je kao argument za izbor Pašalića to što su svi ostali predloženi kandidati za tu funkciju istakli kontinuitet sa onim što je radio Saša Janković, a da je Pašalić jedini ukazao da zaštitnik ne treba da se bavi politikom.

“To razumevanje, ohrabruje”, rekao je Orlić.  

Na pitanje da li je on najbolji kandidat budući da je Pravni fakultet studirao 13 godina Orlić je istakao su oni dali predlog da "taj gospodin bude izabran za zaštitnika građana a ne za studenta generacije".

Komentarišući povezanost Pašalića sa sportskim društvima “Partizan” i “Crvena Zvezda”, Orlić je to ocenio kao pozitivno, “pošto je time pokazao da može da bude blizak i jednima i drugima”.

Skupština Srbije nastaviće zasedanje sutra u 10 sati. Osim izbora novog zaštitnika građana, na dnevnom redu je i izbor članova Odbora Agencije za borbu protiv korupcije, sa lista koje su podneli ovlašćeni predlagači: predsednik Republike, Vrhovni kasacioni sud, Državna revizorska institucija, Socijalno-ekonomski savet i novinarska udruženja.

Poslanici će se izjašnjavati i o predloženim kandidatima za članove Fiskalnog Saveta.