Izbori u SAD: Rezultati i dalje neizvesni, Bajden poveo i u Pensilvaniji

Glasovi Amerikanaca za novog predsednika države broje se i treći dan od zatvaranja birališta. U šest država i dalje nema projekcije rezultata glasanja: Aljaska, Arizona, Džordžija, Nevada, Severna Karolina i Pensilvanija. Prema preliminarnim rezultatima, Džozef Bajden ima 253 elektorska glasa, a Donald Tramp 213. Pobedniku je potrebno najmanje 270 elektorskih glasova.

Izbori u SAD 2020. - Donald Tramp ili Džo Bajden

21:55

Republikanci u Pensilvaniji traže od Vrhovnog suda odvajanje kasnije pristiglih glasova

Republikanci u američkoj saveznoj državi Pensilvanija, jednoj od ključnih za ishod predsedničkih izbora, zatražili su od Vrhovnog suda SAD da naredi razdvajanje glasova poštom koji su stigli posle izbornog dana od drugih.

Najviši izborni zvaničnik Pensilvanije ranije je naredio da se ti glasački listići odvoje od ostalih, navodi Asošiejted pres.

Zahtev republikanaca Vrhovnom sudu iznet je dok kandidat demokrata Džozef Bajden uvećava prednost u Pensilvaniji nad kandidatom Republikanske stranke Donaldom Trampom, predsednikom SAD.

Deo je nastojanja republikanaca da od Vrhovnog suda SAD izdejstvuju odluku o sprečavanju brojanja glasova pristiglih putem pošte posle izbornog dana, 3. novembra.

Tramp je još u izbornoj noći optužio demokrate za krađu izbora, ne navodeći nijedan dokaz, i najavio osporavanje rezultata pred Vrhovnim sudom SAD.

17.50

Moguće ponovno brojanje glasova u Džordžiji

Zbog male razlike u broju glasova u Džordiji je moguće da će glasovi ponovo biti prebrojani, najavio je državni sekretar ove države Bred Rafensperger.

To će, naveo je biti urađeno zbog transparentnosti izbornog procesa. Razlika u glasovima je oko 1.500 u Bajdenovu korist.

Gabriel Sterling, koji vodi izborni proces u toj državi rekao je da ne može da garantuje da će konačni rezultati biti poznati do kraja novembra.

17.04

Još malo više od 4.000 glasova preostalo da se prebroji u Džordžiji

U Džordžiji je ostalo još 4.169 glasačkih listića za brojanje, rekao je menadžer sistema za glasanje u ovoj saveznoj državi Gabrijel Sterling na konferenciji za novinare.

15.40

Bajden poveo i u Pensilvaniji

Kandidat Demokratske stranke Džozef Bajden vodi u saveznoj državi Pensilvaniji, jednoj od ključnih država za pobedu na predsedničkim izborima u SAD.

Bajden sada ima prednost od skoro 6.000 glasova u odnosu na predsednika Donalda Trampa. Brojanje glasova još traje.

Bajden je preuzeo vođstvo kada je počelo prebrojavanje glasova koji su pristigli poštom.

Ako razlika ukupnog broja glasova izmedju kandidata bude manje od pola odsto zakon u Pensilvaniji nalaže da se glasanje ponavlja.

Bajden je do sada pobedio u 22 od 50 saveznih država i Distriktu Kolumbija i "osvojio" 264 elektora.

Njegov rival, republikanac Tramp pobedio je u 23 savezne države i "skupio" 214 elektorskih glasova. 

10.58

Bajden preuzeo vođstvo u Džordžiji

Demokratski kandidat Džozef Bajden preuzeo je vođstvo u odnosu na aktuelnog predsednika Donalda Trampa u saveznoj državi Džordžiji, gde se još broje glasovi, prenosi Si-En-En.

Bajden trenutno vodi sa manje od 1.000 glasova u državi u kojoj je do sada prebrojano 99 odsto glasova.

9.41

Tramp vodi u tri, Bajden u dve od pet ključnih država

Prema podacima Si-En-En u pet ključnih država, Bajden ima prednost u dve, dok Trampa vodi u tri države. Aktuelni predsednik prednost ima u Pensilvaniji, Džordžiji i Severnoj Karolini koje donose ukupno 51 elektorski glas, dok Bajden vodi u Nevadi i Arizoni koje delegiraju 17 elektora.

Novi rezultati trebalo bi da budu poznati u popodne, kad se očekuju ažurirani podaci iz Nevade, Džordžije i Arizone. 

Trumpova kampanja pokreće tužbu u Nevadi. Među žalbama su i neke koje su već iznesene pred sudovima i nisu uspele, izveštava američka televizija ABC Njuz - uključujući pokušaj zaustavljanja brojanja glasačkih listića, prenosi RSE. Prethodno je žalbe Tramp uložio sudovima u Mičigenu, Pensilvaniji i Džordžiji.

Sudovi Mičigenu i Džodžiji odbacili su zahteve štaba predsednika SAD-a Donalda Trampa da se u tim saveznim državama zaustavi brojanje glasova.

Dvojica kandidata juče su se kratko obratili svojim biračima. Republikanski kandidat Džozef Bajden je pozvao na jedinstvo i poručio  biračima da ostaju mirni, naglasivši da je važno da se svaki glas prebroji jer, kako je rekao, to je suština demokratije. Aktuelni predsednik i demokratski kandidat Donald Tramp je više puta u svojim obraćanjima govorio o izbornim prevarama, ne iznoseći dokaze.

„Ako brojite legalne glasove - ja opušteno  pobeđujem. Ako brojite neregularne - gubim. Već sam ubedljivo pobedio", rekao je Tramp.

"Pokušavaju da nameste izbore, da ih ukradu. To ne smemo da dozvolimo ", ponovio je Tramp.

Bajden je rekao da se "oseća jako dobro" oko rezultata predsedničkih izbora i poručio svojim pristalicama da "ostanu mirni" dok se nastavlja prebrojavanje glasova.

"Volja glasača i nikog drugog bira predsednika Sjedinjenih Američkih Država", rekao je Bajden.

Izvor: RSE, Insajder