Izbori u Srbiji 26. aprila

Građani Srbije na izbore će izaći 26. aprila, potvrdio je gostujući na televiziji Prva generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković.

Izbori u Srbiji, ilustracija

Prethodno je TV Prva saopštila da će istog dana biti održani i lokalni i parlamentarni izbori.

Ranije je podsetimo predsednik Srbije Aleksandar Vučić izneo 19. i 26. april kao dva moguća datuma za održavanje izbora u Srbiji.

Ovo je usledilo nakon trećeg, poslednjeg predizbornog kruga međupartijskog dijaloga kada je zaključeno da se što je moguće duže prolongira održavanje izbora.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković je nakon dijaloga saopštila da je dogovoreno da izbori ne budu održani u martu, a predstavnici vlasti ovo su ocenili kao ustupak opoziciji.

Ipak, da nije u pitanju ustupak već zakonski rok govore činjenice. Izbori za poslanike u Skupštini Srbije 2016. održani su 24 aprila, a mandat poslanika potvrđen je na konstitutivnoj sednici 3. juna, te im tako i mandat ističe u junu naredne godine. Prema Zakonu o izboru narodnih poslanika Izbori se održavaju najkasnije 30 dana pre isteka mandata. To bi značio da je 3. maj poslednji datum kada bi po zakonu izbori trebalo da budu održani.

Za deo opozicije pomeranje roka od marta za april ili početak maja nije bio dovoljan da se odluče za izlazak na izbore pa je tim povodom juče u Beogradu održan skup kojim je zvanično započeta kampanja bojkota.

Izvor: Insajder