Izborna ponuda u Srbiji: Prava građana izgubljena u pitanjima Kosova i ekonomije

Parlamentarni, pokrajinski i delimično lokalni izbori u Srbiji održavaju se u nedelju, 21. juna. Na parlamentarnim izborima potvrđena je 21 lista, a na lokalnim slika je šarolika kako u kojoj opštini, i kada su u pitanju stranke i kada se radi o koalicijama i grupama građana. Ključna tema ove predizborne kampanje je bojkot koji je proglasio deo opozicije zbog izbornih uslova. O tome su govorili i oni koji na izbore izlaze. Druga važna tema je Kosovo, pitanje za koje kao i decenijama unazad niko ni na ovim izborima nije ni pokušao da ponudi rešenje. Spoljna politika i u predizbornim obećanjima ostala je nejasno podeljena između Rusije i EU. Dok je o ekonomiji bilo reči, a najviše je na toj temi insistirala SNS, najmanje istaknuta tema bila su ljudska prava građana koji samo na izborima mogu da utiču na dnevnu politiku. Koje smo zaista poruke čuli o Kosovu, izbornim uslovima, ekonomiji i spoljnoj politici i na koja obećanja bi smo mogli da podsećamo nakon izbora i šta je izborna ponuda za građane Srbije donosimo u sledećem pregledu.

Izborne liste, ilustracija

1. Aleksandar Vučić – Za našu decu.

Za Srpsku naprednu stranku izborni uslovi su fer i demokratski, a svaki put pred izbore „opozicija se žali na njih“. Čelnici SNS navode da je smanjenje cenzusa i promena izbornih zakona bio uslov koji je iznela upravo opozicija tokom razgovora kojima su posredovali evroparlamentarci, a da na izborima ne učestvuju oni koji se plaše rezultata.

Srbija će ostati prijatelj i Rusije i Evropske unije, ali neće pristati ni na jedno rešenje za Kosovo koje „nije podjednako loše i za drugu stranu”, stav je SNS.

Jedna od glavnih poruka SNS-a je da će se nastaviti sa izgradnjom puteva, otvaranjem novih radnih mesta kako bi se srpski državljani koji žive u inostranstvu vratili u Srbiju.

Na izbornoj listi SNS na prvom mestu nalazi se dosadašnji ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, a među 250 kandidata našli su se i brojni muzičari, ali i koalicioni partneri među kojima i Milan i Stefan Krkobabić iz Partije ujedinjenih penzionera Srbije, Dragomir i Simon Karić (Pokret Snaga Srbije), kandidati iz Socijaldemokratske partije Rasima Ljajića, Srpskog pokreta obnove, Pokreta socijalista…

2. Ivica Dačić – „Socijalistička partija Srbije (SPS), Jedinstvena Srbija (JS) – Dragan Marković Palma“

Na pitanje šta bi promenio u izbornim uslovima, lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić odgovorio je: „Promenio bih stranke koje učestvuju”.

„Stranke treba da budu bolje, a ne da izgovor traže u izbornim uslovima“, rekao je Dačić. S tim se saglasio njegov koalicioni partner Dragan Marković Palma, koji je rekao da su „izborni uslovi najbolji u Evropi“.

Prema njegovim rečima, ciljevi njihove koalicije su socijalna pravda, borba protiv bele kuge, otvaranje novih radnih mesta i da se zaustavi odlazak mladih ljudi iz zemlje…

Dačić je, kao jedan od najvećih uspeha SPS-a, naveo uspešnost kampanje za povlačenje priznanja Kosova. Ipak, na pitanje o najboljem rešenju za Kosovo, Dačić je rekao da je to kompromis između Srba i Albanaca.

„Ali pošto Albanci to neće, jer misle da je sve već rešeno i da Srbija treba da prizna samo Kosovo, mislim da će ovaj problem ostati i dalje prisutan“, rekao je Dačić.

Dačić i Marković nalaze se na prva dva mesta kandidata za poslanike, a među prvih 20 su advokat Toma Fila, nekadašnji trener fudbalera Crvene zvezde Ljubo Petrović, glumica Jelica Sretenović, Milutin Mrkonjić, unuk Josipa Broza Tita Joška Broz i direktor Srbijagasa Dušan Bajatović.

3. Dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka

Proporcionalni izborni sistem ne treba menjati, ali je potrebno zakonom urediti da poslanik može svoj mandat da stavi na raspolaganje stranci, stav je Srpske radikalne stranke.

„Pitanje Kosova i Metohije treba vratiti u nadležnost Saveta bezbednosti UN, u pregovore uključiti Rusku Federaciju. Albancima bismo dali maksimalnu autonomiju, sve osim vojske i čuvanja državne granice, a delove teritorija gde žive isključivo Srbi treba vratiti pod punu ingerenciju centralne vlasti“, rekao je zamenik predsednika SRS Aleksandar Šešelj govoreći o mogućem rešenju za problem Kosova.

Kako je saopšteno, njihov plan je da se „racionalizuje državna uprava” i ukine veliki broj agencija, prestane s finansiranjem NVO koje se bave „subverzivnom delatnošću” i redefinisanje programa subvencija.

Minimalnu platu i penziju, navodi SPS, treba povećati na 37.000 dinara koliko iznosi minimalna potrošačka korpa.

Na čelu partijske liste za poslanike nalazi se Vojislav Šešelj, kao i njegovi dugogodišnji saradnici.

4. Vajdasági Magyar Szövetség-Pásztor István – Savez vojvođanskih Mađara – Ištvan Pastor

„Zalaganje za pristupanje Srbije Evropskoj uniji, dovršenje procesa demokratske konsolidacije i jačanje vladavine prava, zalaganje za široku autonomiju AP Vojvodine, da zakoni koji regulišu pitanja nadležnosti i finansiranja AP Vojvodine imaju status ustavnog zakona, da se Ustavom garantuje veći broj izvornih nadležnosti i da se precizno utvrde izvori finansiranja AP Vojvodine”, plan je koji navodi SVM u izbornom programu.

Savez vojvođanskih Mađara će, kako se dodaje, insistirati na garanciji bezbednosti državljana Republike Srbije i na zaštiti južne granice zemlje kako bi se onemogućili ilegalni ulasci.

Ime Ištvana Pastora nalazi se u imenu liste, a na broju jedan nalazi se njegov sin Balint Pastor. Na prva četiri mesta liste su sadašnja četiri poslanika ove stranke.

5. Aleksandar Šapić – Pobeda za Srbiju

Šapić prvi put učestvuje na parlamentarnim izborima, a na njegovoj izbornoj listi su i novinar Ratko Dmitrović, bivši funkcioner Dveri Vladan Glišić i bivša članica SRS Marina Raguš.

„Smatramo da je neophodna što ujednačenija prisutnost svih političkih subjekata, a što je još važnije da bi trebalo da bude što objektivnije medijsko izveštavanje“, rekao je on upitan šta smatra da bi trebalo menjati u izbornim uslovima.

Za Šapića, najbolje rešenje kosovskog pitanja je „ono rešenje gde neće biti rata, čemera, jada, izbeglica, nesreće, bede”.

6. Za kraljevinu Srbiju (Pokret obnove Kraljevine Srbije, Monarhistički front) - Žika Gojković

Lista koja se zalaže za promenu državnog uređenja Srbije uspela je da sakupi potpise i sastavi listu od 250 kandidata još i pre odlaganja izbora zbog koronavirusa.

Predvode je nekadašnji članoviSrpskog pokreta obnove Žika Gojković i Mirko Čikiriz.

„Kosovo i Metohiju vidimo kao trajni neotuđivi deo Srbije i kolevku srpskog identiteta. Status ove južne srpske pokrajine je definisan Ustavom Srbije i Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN i niko nema pravo da to dovodi u pitanje“, stoji u programu ove liste.

7. Ujedinjena demokratska Srbija (Vojvođanski front, Srbija 21, Liga socijaldemokrata Vojvodine, Stranka moderne Srbije, Građanski demokratski forum, DSHV, Demokratski blok, Zajedno za Vojvodinu, Unija Rumuna Srbije, Vojvođanska partija, Crnogorska partija)

Iza skraćenice UDS nalazi se izborna lista sa najdužim imenom u kome je navedeno čak jedanaest stranaka i organizacija koje je čine, uz brojne pojedince koji na ovaj spisak dolaze iz drugih stranaka.

Predvodi je Marko Đurišić, bliski saradnik Borisa Tadića najpre u Demokratskoj stranci, a potom i u Socijaldemokratskoj stranci

„Promenićemo izborne zakone, tako da svi učesnici na izborima najmanje tri meseca pre izbora budu jednako zastupljeni na svim medijima sa nacionalnom frekvencijom. Državni funkcioneri neće moći da se pojavljuju u svojstvu svojih funkcija najmanje 30 dana pre izbora. Omogući ćemo da svaki građanin u Srbiji zna za kog poslanika glasa i ko je izabrani predstavnik u Skupštini Srbije iz njegovog regiona“, rekli su iz UDS-a.

Za njih, najbolje rešenje za kosovsko pitanje je ono koje dogovore Beograd i Priština i iza koga stane politički zapad.

8. Akademik Muamer Zukorlić – Samo pravo – Stranka pravde i pomirenja (SPP) – Demokratska partija Makedonaca (DPM)

Nekadašnji glavni muftija Mešihata Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić predvodi listu koju čine njegova Stranka pravde i pomirenja i Demokratska partija Makedonaca.

„Sigurni smo da je došlo vreme strateškog sporazuma oko Kosova. Bez toga ova zemlja će gubiti ogromnu energiju na ovom pitanju. Postoje razni modeli, ali recimo, model dve Nemačke bi bio jedan od primera gde bi se moglo tražiti rešenje“, rekao je Zukorlić govoreći o mogućem rešenju za problem Kosova.

9. METLA 2020

Koaliciju Metla 2020 predvodi Demokratska stranka Srbije i njen lider Miloš Jovanović.

„Imate Ustav Republike Srbije, imate Rezoluciju 1244, imate realnost koja nije povoljna, to svako normalan vidi. Nemojte to da odbacujemo, nemojte to da predajemo, biće pogubne posledice. Raditi na terenu domaćem, jačati srpski korpus dole. Pregovarate, ali u okvirima koje sam naveo, pravnim. Kosovo je Srbija. Ne, neće se rešiti u narednih šest do 12 meseci, neće se rešiti narednih godina, jer je rešenje samo njegova reintegracija u ustavno-pravni poredak Republike Srbije“, njihov je stav po pitanju Kosova.

Na vrhu liste kandidata za poslanike ove liste nalazi se nekadašnji kandidat za gradonačelnika Beograda Aleksandar Popović.

10. Milan Stamatović – Zdravo da pobedi – Dragan Jovanović – Bolja Srbija – Zdrava Srbija

Poboljšanje zdravstvenog sistema u Srbiji, povećanje plata zdravstvenim radnicima, nabavka savremene opreme i usavršavanje mladih kadrova, preusmeravanje velikog dela sredstava iz budžeta ka deci i omladini koja se bave sportom - neki su od planove koje su isticali predstavnici ove liste.

„Niko nikada i ni pod kojim uslovima ne sme da prizna nezavisnost srpskog Kosova i Metohije, da se pregovori vrate u UN, da zamolimo Rusiju da se pridruži pregovorima o unutrašnjem, a ne spoljnom statusu KiM”, njihov je stav.

Na vrhu liste su Milan Stamatović, Miomir Stojanović i dosadašnji poslanik Miladin Ševarlić…

11. SDA Sandžaka – dr Sulejman Ugljanin

Sulejman Ugljanin stavio je svoje ime u naziv izborne liste stranke koju predvodi, ali se on ne nalazi među kandidatima za poslanike SDA Sandžaka. Listu predvodi Enis Imamović, koji je i prethodne četiri godine proveo u skupštinskim klupama. Ugljaninova lista broji 27 kandidata.

Učešće Bošnjaka u javnom životu, članstvo Srbije u EU i pravo građana Sandžaka na brži ekonomski razvoj i regionalnu samoupravu u Republici Srbiji - neke su od glavnih tačaka programa ove manjinske liste.

12. Milica Đurđević Stamenkovski – Srpska stranka Zavetnici

„U središtu naše politike nalazi se ideja suverenizma. Srpska stranka Zavetnici se zalaže za povratak konceptu politički nezavisne države”, piše u izbornom programu ove liste.

Za Srpsku stranku Zavetnici Kosovo je „neotuđivi i sastavni deo Republike Srbije”.

Na prvom mestu kandidata za poslanike nije liderka stranke, već aranđelovački hirurg Zoran Zečević. Milica Đurđević Stamenkovski, prepoznatljivo lice Zavetnika i predsednička kandidatkinja, svoje ime stavila je na broj dva.

13. Narodni blok – Velimir Ilić – general Momir Stojanović

„Ključna promena u izbornim uslovima mora da bude krivično gonjenje onih koji trguju uticajem i koji skupljaju te takozvane kapilarne glasove. Naime, Vučićev režim je do savršenstva doveo tu trgovinu, gde ljudi donose 30-50 ili više hiljada sigurnih glasova i zato dobijaju ili zaposlenje u javnom sektoru, bilo tenderske poslove, bilo kakvu drugu uslugu“, rekli su iz Narodnog bloka.

Ovu listu predvodi lider Nove Srbije Velimir Ilić i penzionisani general Momir Stojanović, koji je bio i poslanik na listi SNS-a. Visoko na listi je i Miroslav Parović, nekada član Dveri, pa potom osnivač i lider novosadske Treće Srbije koja je prerasla u Narodni slobodarski pokret.

„Ne deli, ne razmenjuj teritoriju“, poruka je koju su preneli odgovarajući na pitanja o Kosovu.

14. Sergej Trifunović – Pokret slobodnih građana

Trifunovićev pokret predstavio je listu sa 158 od mogućih 250 kandidata.

U vrhu liste je i njegov stranački funkcioner Pavle Grbović, kao i nekadašnji lider Samostalne liberalne stranke na Kosovu Petar Miletić.

„Politika Pokreta slobodnih građana su ljudi, a ne teritorija. Dakle, neophodno je otvoriti sva međunarodna dokumenta koja garantuju kosovskim Srbima ljudska prava, zaštitu srpskoj kulturnoj baštini. Predlažemo da se otvore sva međunarodna dokumenta koja se tiču Kosova, od Rezolucije 1244, preko Ahtisarijevog paketa, do Briselskog sporazuma. Kada budu kosovski Srbi uživali sva ljudska prava garantovana ovim dokumentima, onda možemo sesti i razgovarati i o statusu Kosova“, rekao je Miletić.

Za PSG Srbija je veoma daleko od fer uslova za održavanje izbora.

15. SUVERENISTI

Pokret „Dosta je bilo” na ove izbore izlazi pod imenom Suverenisti. Predvodi ih lider Saša Radulović, najpre ministar privrede u vlasti Srpske napredne stranke, a potom oštri kritičar i vlasti i drugih opozicionih stranaka.

U vrhu spiska su i stranački funkcioneri Branka Stamenković i Vojin Biljić. Suverenisti na svojoj listi imaju i novinarku Hanu Adrović.

Po oceni Radulovića Kosovo je sastavni deo Srbije i „nikakva podela ili priznanje ne dolaze u obzir”.

16. „Albanska demokratska alternativa – Ujedinjena dolina“ „Alternativa demokratike Shqiptare – Lugina e bashkuar”

Političari iz Preševske doline čine najkraću listu na ovim izborima - na njoj je jedanaest imena.

Predvodi ih Šaip Kamberi iz Bujanovca, a odmah za njim je Arđend Bajrami iz Preševa. Najviše rangirani predstavnik Medveđe je Bajram Mustafa, na broju 6.

Glavni zahtev im je veće učešće u republičkim organima, odnosno da ono bude srazmerno broju Albanaca. Kamberi je izjavio da smatra da „Preševo, Bujanovac i Medveđa treba da se pripoje Kosovu”, govoreći o mogućoj razmeni teritorija između Srba i Albanaca.

17. Grupa građana: 1 od 5 miliona

Listu sa najmlađim kadidatima na glasačkom listiću predvode studentkinje Valentina Reković i Tea Vukadin, koje su bile deo organizacije protesta u Srbiji prethodne godine.

Glavne tačke njihovog programa su - četvrta grana vlasti - odgovornost, partner mladima - budućnost, reanimacija zdravstva, vraćanje penzija sa kamatom i sporazum s narodom - lustracija i objavljivanje svih dokumenata koji ugrožavaju ekonomske i nacionalne interese.

18. Nek maske padnu – Zelena stranka – Nova stranka

Nosilac koalicione liste Nek maske padnu Zoran Živković izjavio je da „izborni uslovi nikad nisu bili gori”, ali da se morate boriti, umesto da „odete na letnji raspust”.

Na pitanje kako vidi rešenje problema Kosova, Živković je rekao da „zamrznuti konflikt” nije dobro rešenje za Srbiju.

„Standardi pre statusa. Da se niko na Kosovu, a posebno ne Srbi i drugi nealbanci, ne plaše za budućnost svoje dece, za budućnost svog posla.Uslov za to je da o Kosovu počnu da pregovaraju pravi ljudi, a ne kao do sada ratni zločinci iz Prištine i ratni huškači iz Beograda”, rekao je on.

Treba obustaviti davanje subvencija stranim firmama, a forsirati proizvodnju gotovih prehrambenih proizvoda - stav je ove koalicije.

19. Ruska stranka – Slobodan Nikolić

Stranka koja na ovim izborima nastupa kao stranka ruske nacionalne manjine pokušaće da dostigne „treću sreću".

Partija Slobodana Nikolića ne odustaje - 2014. godine osvojili su nešto više od šest i po hiljada glasova, dok su 2016. godine taj rezultat duplirali. Nikolić je i ovoga puta kandidat na čelu liste koja je morala da dostavlja dodatne potpise građana da bi kandidatura uopšte bila uspešna.

20. Čedomir Jovanović – Koalicija za mir (Liberalno demokratska partija, Tolerancija Srbije, Bošnjačka građanska stranka, Stranka Crnogoraca, Vlaška narodna stranka – Partia neamului rumânesc, Liberalno demokratski pokret Vojvodine, Udruženje Jugoslovena u Srbiji, AMARO – Akciona mreža asocijacija i romskih organizacija, Udruženje građana „Rumuni Homolja“, Skaska)    

LDP na izbore izlazi „uprkos, a ne zbog izbornih uslova”.

Koalicija za mir čuvaće evropski put Srbije, poručio je njen lider Čedomir Jovanović.

„Sada svi otvoreno kažu da bez sporazuma sa Kosovom nema budućnosti za Srbiju u Evropskoj uniji. Koalicija za mir je ta koja neće dozvoliti da evropski put bude ugrožen. LDP to nikad nije dozvoljavao do sad, a neće ni nakon ovih izbora. Za tu politiku ćemo tražiti podršku građana Srbije”, naveo je Jovanović.

21. Pokret Levijatan - Živim za Srbiju

Posle dva odbijanja i kontroverze oko prikupljanja potpisa podrške, pokret Levijatan sa koalicionim partnerima uspeo je da se nađe na glasačkom listiću.

Organizacija koja je javni život počela tvrdeći da se bavi zaštitom prava životinja, sada ulazi na politički teren, gde zastupa krajnje desnu i antimigrantsku politiku.

„Potpisi su krvavo prikupljani, dolazile su majke dece, majke dece s autizmom... Sve nacionalno orijentisane i rodoljubive stranke, pokrete, i tzv. slobodni i provladini mediji proglašavaju fašistima, a sve, zbog njihove politike koja nikada neće pristati na prisilnu vakcinaciju, nezavisno Kosovo i prihvat migranata u Srbiju. Mi nećemo odustati da se borimo za svoju otadžbinu”, stav je ovog pokreta.