Izgradnja stanova za bezbednjake: Hapšenje zbog sumnje na mito prilikom angažovanja podizvođača

Zamenik generalnog direktora i jedan službenik Saobraćajnog instituta CIP zaduženog za nadzor radova, kao i direktor ogranka turske firme Tasjapi u Srbiji, koja je glavni izvođač, uhapšeni su zbog sumnje da su primali mito prilikom angažovanja podizvođačke firme u okviru projekta izgradnje stanova za pripadnike službi bezbednosti, saopštilo je Više javno tužilaštvo. Da ne postoji kontrola izbora podizvođača na velikim infrastrukturim projektima i da je to jedan od glavnih razloga uvećanja broja angažovanih firmi i konačne cene radova, novinari Insajdera istraživali su na više primera, uključujući i izgradnju Koridora 10.

Hapšenje, policija

Kako se navodi u saopštenju Tužilaštva, službenici CIP-a i direktor firme Tajsapi, čija imena nisu saopštena već samo inicijali, osumnjičeni su da su tražili od vlasnika preduzeća Vodogranja 20.000 evra da bi ga angažovali za podizvođača. CIP je zadužen za nadzor, a tursko preduzeće Tajsapi glavni je izvođač na projektu gradnje stanova, koje će po ceni ispod tržišne moći da kupe pripadnici službi bezbednosti.

Tužilaštvo navodi da je glavni izvođač tzv. „grubih radova“, preduzeće Tasjapi, zaključilo je ugovor s preduzećem Vodogradnja kao podizvođačem, iako je drugo preduzeće dalo povoljniju ponudu za snabdevanje betonom.

U saopštenju se navodi i da su službenici CIP-a od takođe osumnjičenog vlasnika Vodogradnje zahtevali novac kako bi uticali na druga službena lica u CIP-u da tokom nadzora na terenu, ne evidentiraju eventualne propuste u kvalitetu betona i izvedenih radova.

Navodi se i da je vlasnik Vodogradnje 28.02.2019. godine predao osumnjičenom službeniku CIP-a deo novčanog iznosa, odnosno 10.000 evra, koji pronađen kod Službenika CIP-a prilikom pretresa.

Uhapšenima je određeno zadržavanje do 48 sati i u tom roku će biti saslušani.

Posao izgradnje ovih stanova u okviru projekta proglašenog od nacionalnog značaja.

„Zaobilaženje rupa“

Kada je u pitanju izgradnja puteva, istraživanje Insajdera je pokazalo da mehanizam funkcioniše tako što država, uglavnom preko svog preduzeća Koridori Srbije, raspiše tender za izvođačke firme. Koridori Srbije zatim propisuju načelne uslove koje bi trebalo da ispunjavaju podizvođači. Firma izvođač zatim bira svoje podizvođače bez tendera, koji dalje bira svoje podizvođače ponovo bez tendera, a prema istraživanju Insajdera, lanac ni tu ne prestaje.

Dok nadležno Ministarstvo kaže da njihova kontrola prestaje onda kada odgovornost preuzmu Koridori Srbije, a Koridori Srbije da njihova odgovornost prestaje onda kada izaberu izvođača.

O svemu ovome detalje možete pogledati u emisiji Insajder bez ograničenja: Zaobilaženje rupa.