Izmenjena optužnica u slučaju ubistva Olivera Ivanovića, odložen početak suđenja

U Prištini je danas trebalo da počne pripremno ročište po optužnici kosovskog tužilaštva protiv šest osoba za umešanost u ubistvo Olivera Ivanović. Međutim, u petak je kosovsko tužilaštvo dostavilo izmenjenu optužnicu, koja je dostavljena advokatima, ali nije prevedena na srpski jezik. Kako prenosi Kossev, sudija je zaključio da nema uslova da se održi ročište, zbog čega je početak suđenja odložen za 11. februar. Nije poznato šta je u optužnici promenjeno.

Oliver Ivanović

U 10 sati trebalo je da počne saslušanje šestoro optuženih za umešanost u ubistvo lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića. Međutim, predsedavajući sudskog veća Valjon Kurtaj odlučio je da se ne nastavi današnji postupak, s obzirom na promene u optužnici.

Kako prenosi Kossev, sud je tako zatražio prevod dokaza i ove izmenjene optužnice, dok su se tokom današnjeg saslušanja advokati listom izjasnili da ni prvu nisu dobili na srpskom. Kako tužilac nije mogao da precizira vreme koje će biti potrebno za prevod, sudija je zatražio da to bude „što hitnije zbog ljudi koji su u pritvoru“, te da tužilaštvo obavesti sve advokate odbrane onda kada bude prevelo dokumenta i pružilo im dokaze na njihovom maternjem jeziku.

„Nakon stava stranaka sud smatra da danas nema uslova za nastavak rasprave“, zaključio je. Sledeće saslušanje je zakazano za 11. februar u 10 časova.

U prostorijama Specijalnog tužilaštva, pored otpuženih i advokata, nalazio se i veći broj medijskih ekipa, koji mogu da prate, ali im nije dozvoljeno da snimaju.

Sudija je na samom početku, nakon što je prozvao sve optužene i advokate, upitao da li da se odloži početna rasprava.

Kossev prenosi da se jedan od advokata optuženih Faruk Korenica izjasnio pozitivno jer, kako je rekao, „ni prvu nisu dobili na srpskom“, već je optužnica optuženima „uručena na albanskom“.

I advokatica optužene Silvane Arsović – Jovana Filipović je potvrdila da je sav materijal, odnosno optužnicu, dobila na albanskom, uključujući i CD sa 191. predmetom koji „ne mogu da se otvore“. Ona smatra da to znači da „dokazi nisu uručeni“.

Mahmut Haljimi, advokat Marka Rošića, od sudije je zatražio da „bude čuvar ustava i Zakona o jeziku – ravnopravnosti jezika“. Potvrdio je da su njegovom branjeniku „samo dva rešenja o pritvoru poslata na srpskom“, na šta je sudija odgovorio: „Nije tačno“.

U kraćoj raspravi između advokata i predsedavajućeg sudskog veća rečeno je da se advokatima odbrane da verzija na albanskom promenjene optužnice. Sudija je takođe preporučio advokatima da odu u tužilaštvo i da „sami uzmu dokaze“, na šta je jedan od avokata rekao da to „nije posao advokata, već tužilaštva“.

Advokat Dejan. A. Vasić je rekao da „neće CD, već odštampane dokaze“.

„Dve godine vodite istragu i ne razumem zašto nema prevoda“, rekao je Vasić, na šta je sudija uveravao da će “sve biti po zakonu“, upitavši tužioca koliko je potrebno vremena da se dokumenta prevedu.

Tužilac je na to naveo da je „prevođenje u toku“, ali da ne može tačno da kaže kada će taj posao biti gotov. Dodao je, međutim, da u fazi istrage tužilac „može da da dokaze odbrani, ali da ne piše i da mora“.

Ivanović ubijen iz automobila, iza ubistva stoji kriminalna grupa

Kosovsko specijalno tužilaštvo podnelo je 2. decembra Specijalnom odeljenju Osnovnog suda u Prištini optužnice protiv šest osoba u slučaju ubistva lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića. Optužnica, međutim, ne daje odgovor na pitanje ko je ubio Olivera Ivanovića. Navodi se da je ubijen sa šest hitaca iz vozila “opel astra” sa zatamnjenim prozorima.

U saopštenju Tužilaštva piše da su optužnice podignute protiv N.S, M.R, S.A, D.M, Ž.J. i R.B. Oni su okrivljeni za „učešće u organizovanoj kriminalnoj grupi”, „zloupotrebu službenog položaja”, „pomoć u izvršenju teškog ubistva”, „neovlašćeno posedovanje oružja”, „otkrivanje službene tajne” i „manipulaciju dokazima kod saizvršilaca”.

Iza njegovog ubistva, kako piše u saopštenju, stoji organzovana kriminalna grupa koja deluje od 2011. godine, čiji su deo i neki od optuženih, a na čijem čelu su Z.V. i M.R.

„Optuženi N.S, M.R. i R.B, koji su u pritvoru, delovali su u okviru kriminalne grupe koja je formirana 2011, a koju vode Z.V. i M.R. koji su u bekstvu i za kojima je raspisana međunarodna poternica”, navedeno je u saopštenju kosovskog tužilaštva.

Prema navodima Tužilaštva, član te grupe je i Ž.B. koji je takođe u bekstvu. Grupa je formirana kako bi počinila jedno ili više krivičnih dela.

Oliver Ivanović, lider GI Sloboda, demokratija, pravda ubijen je ispred stranačkih prostorija u severnom delu Kosovske Mitrovice 16. januara 2018. godine.

Do sada je poznato da se za slučaj ubistva Olivera Ivanovića, odnosno umešanost u ubistvo terete Nedeljko Spasojević, Marko Rošić, Dragiša Marković i Silvana Arsović, kao i Milan Radoičić koji je u bekstvu.

Rošić i Spasojević koji je pripadnik Kosovske policije sa Severa, nalaze se u pritvoru još od 23. novembra 2018. kada su ih uhapsili pripadnici specijalne kosovske policije. Oni se sumnjiče za izvršenje krivičnog dela teško ubistvo u pomaganju i neovlašćeno posedovanje oružja.

Policajac Dragiša Marković, koji se brani sa slobodi, sumnjiči se za odavanje službene tajne, budući da je sa mesta ubistva Ivanovića pozvao telefonom srpske organe bezbednosti. 

Da je umešana u ubistvo Ivanovića sumnjiči se i sekretarica Olivera Ivanovića - Silvana Arsović. Kako je izjavio kosovski tužilac Sile Hodža, Arsović je sumnjiva zbog sigurnosnih kamera, koje su bile isključene dve nedelje pred ubistvo Ivanovića, a zatim proradile odmah posle ubistva.

Među osumnjičenima je i Milan Radoičić, potpredsednik Srpske liste, za kojim je raspisana poternica. Kosovsko tužilaštvo nedavno je potvrdilo da Radoičić neće biti obuhvaćen optužnicom za ubistvo lidera SDP-a Ivanovića.

Nedavno su specijalne jedinice kosovske policije na Severu Kosova uhapsile su pripadnika KPS-a R.B, dok se, kako su saopštili, za drugim policajcem Ž.B. i dalje traga. Obojica se sumnjiče za prikrivanje dokaza u slučaju ubistva Olivera Ivanovića.

Kako je otkrio direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić, priveden je kosovski policajac Rade Basara, a traga se za Željkom Bojićem, šefom operative KPS-a za Sever, koji radio na slučaju ubistva Olivera Ivanovića, pre nego što je taj slučaj preuzelo Specijalno tužilaštvo u Prištini. Upravo se Bojić najčešće oglašavao u medijima neposredno nakon ubistva Olivera Ivanovića.

Izvor: Kossev, Insajder