Izricanje presude Darku Šariću za šverc kokaina zakazano za 10. decembar

Nakon osam godina, u Specijalnom sudu u Beogradu završeno je suđenje grupi Darka Šarića optuženoj za šverc 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike u Zapadnu Evropu. Izricanje presude u ponovljenom postupku zakazano je za 10. decembar.

Darko Šarić

Iznoseći završne reči, sudskom veću obratio se i Darko Šarić koji je ponovio da tužilaštvo nema nijedan dokaz protiv njega i da "manipuliše podacima, izvlači iz konteksta...".

To su u završnoj reči govorili i zastupnici odbrane, dok je Tužilaštvo za organizovani kriminal zatražilo najstrožu kaznu ocenjujući da je krivica optuženih dokazana.

U završnoj reči branilac Šarića advokat Dejan Lazarević je naveo da njegov branjenik nije imao fer i pošteno suđenje, da nisu poštovana njegova prava, kao i da je protiv njega vođena medijska hajka koja je uticala na sudsko veće.

Tužilaštvo je u završnoj reči tražilo da Šarić kao organizator kriminalne grupe bude osuđen na maksimalnu kaznu od 30 do 40 godina zatvora, za trojicu svedoka saradnika predložilo je kazne manje od godinu dana, a za još 21 optuženog za krivična dela "udruživanje radi vršenja krivičnih dela" i "neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga" da budu osuđeni na 10 do 20 godina zatvora.

Šarić se tereti za organizovanje šverca kokaina iz Urugvaja, Brazila i Argentine u Zapadnu Evropu tokom 2008. i 2009. godine, a pored njega optužene su još 24 osobe, od kojih su osmorica u bekstvu. Pojedini optuženi u međuvremenu su se i predali nadležnim državnim organima.

Optuženima se u ovom slučaju sudi već osam godina.

Ponovljeno suđenje dva puta počinjalo iz početka: Ukinuta presuda, promenjeno veće

Suđenje grupi Darka Šarića za šverc kokaina počelo je u februaru 2012, Šarić se predao 2014, a prva presuda doneta je u julu 2015. godine. Njom je Darko Šarić bio osuđen na 20 godina zatvora. Ova presuda je ukinuta u maju 2016. „zbog bitnih povreda odredaba Zakona o krivičnom postupku“.

Suđenje je krenulo iz početka u septembru 2016, ali je ponovo vraćeno na početak u januaru 2018. i to zbog odluke predsednika Višeg suda Aleksandra Stjepanovića, da sudiju člana Veća Aleksandra Trešnjeva vrati iz Specijalnog u redovno odeljenje Višeg suda.

U obrazloženju odluke predsednik suda naveo je da sudiji Aleksandru Trešnjevu istekao mandat, a da on nije pokazao dovoljnu stručnost, kao i da su mu rezultati rada lošiji od ostalih kolega.

Ovakva odluka i obrazloženje predsednika suda naišlo je na brojna osporavanja, s jedne strane zbog činjenice da se suđenja vraćaju na početak, s druge strane zbog toga što je kao predsednik suda ocenjivao stručnost sudije za šta nije ovlašćen. 

Aleksandar Trešnjev pristao je da govori za Insajder, navodeći da je svestan posledica koje istupanje u javnosti može da izazove, ali da je “svoju karijeru gradio godinama i da ne može da ćuti na pokušaje omalovažavanja”.

U ekskluzivnom intervjuu za Insajder, Trešnjev je rekao da je ovo što se njemu događa pokušaj “disciplinovanja sudija i pokazna vežba šta može da se dogodi sudiji ukoliko ne radi onako kako predsednik suda misli da treba”.

Sudiju Trešnjeva u postupku protiv Darka Šarića je zamenila Svetlana Aleksić, koja je prethodno sudila u krivičnom odeljenju Višeg suda u Beogradu. Ona je, kako dodaju, bila sudija na suđenju žandarmima za napad na brata predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kao i u postupku u vezi sa pokušajem ubistva biznismena Milana Beka.

Vođe Šarićevih ogranaka u drugim zemljama već osuđeni

Inače, grupa Darka Šarića razotkrivena je zajedničkom akcijom policije i domaćih i stranih tajnih službi pod nazivom „Balkanski ratnik“. Nakon ove akcije u više zemalja u svetu pokrenuti su postupci. Suđenja su, sudeći po pisanju medija, u većini država bar prvostepeno završena dok u Srbiji postupak povodom akcije koju je sama Srbija pokrenula i dalje traje.

Tako je Šarićevu grupu Okružni sud u Ljubljani krajem marta prvostepeno proglasio krivim za promet opojnih droga i zločinačko udruživanje. Sud je tada od 13 osudio 15 i to na kazne zatvora u rasponu od 11 pa sve do 16 godina.

Takođe, kako je pisao list Blic, i u Urugvaju i Italiji već su osuđeni pripadnici grupe koji su uhapšeni u tim zemljama u okviru akcije "Balkanski ratnik" i služe višegodišnje kazne.

Brat Darka Šarića pravnosnažno oslobođen

I bratu Darka Šarića sudilo se za pranje novca od šverca kokaina, ali je on u Crnoj Gori pravnosnažno oslobođen optužbi u aprilu ove godine. To je bila četvrta presuda. Tri prethodne bile su osuđujuće, ali ih je Apelacioni sud ukidao. Duško Šarić bio je u pritvoru od novembra 2010, a uhapšen je  nakon što su italijanske vlasti izdale nalog za njegovo hapšenje u međunarodnoj akciji „Loptice“. Iz pritvora je pušten 24. aprila 2014. godine, šest dana nakon što se njegov rođeni brat Darko predao.

U Specijalnom sudu u Beogradu i Darku Šariću se u posebnom postupku sudi zbog optužbi za pranje para u Srbiji i to oko 22 miliona evra. Taj postupak još nije ni prvostepeno okončan.

Izvor: Beta, Insajder