Izveštaj EK: Poverenik reagovao na neprimereni politički uticaj na tužioce

U izveštaju Evropske komisije o napretku u pregovorima o poglavljima 23 i 24 Evropska komisija konstatovala je da prema istraživanju profesionalnih udruženja postoje pritisci na rad pravosuđa te da zvaničnici na najvišim nivoima vlasti komentarišu istrage, optužnice i presude. U tom izveštaju Evropska komisija je istakla da je u prvoj polovini 2017. ipak bilo reakcije na neprimerni politički uticaj i da je to učinio Poverenik za samostalost tužilaca, ali i Visoki savet sudstva.

Presuda, sud

“U prvoj polovini 2017. bilo je nekoliko slučajeva gde je reagovao i Poverenik za samostalnost iz Državnog veća tužilaca ispitujući žalbe zamenika javnih tužilaca oko neprimerenog političkog uticaja na njihov rad”, navodi se u dokumentu Evropske komisije.

Evropska komisija konstatuje i da je u aprilu Visoki savet sudstva reagovao na žalbe predsednika jednog suda koji je smatrao da niz medijskih članaka predstavlja napad na nezavisnost sudstva.

I nedavno je Poverenik tražio od Državnog veća tužilaca da preduzme mere kako bi zaštitio tužioca u Valjevu od gradonačlenika koji je pokušao da izvrši politički pritisak. Na politički pritisak ukazao je i u slučaju tužioca iz Mionice.

Nema informacija da li se članovi Vlade pridržavaju Kodeksa

Ipak, konstatuje se da Srbija ima Kodeks ponašanja za članove Vlade iz 2016. kojim se ograničava komentarisanje sudskih odluka, ali da nije dala informacije o primeni tog kodeksa.

“U slučajevima javnog kršenja pretpostavke nevinosti u medijima, oko 10 prekršajnih postupaka pokrenuto je u Beogradu”, navodi se u izveštaju.

U smislu smanjenja uticaja na rad pravosuđa Komisija konstatuje i da je u julu 2017, Narodna skupština je usvojila Kodeks ponašanja za poslanike koji je slične sadržine kao i onaj koji se odnosi na članove Vlade.

Inače Evropska komisija je u poslednjem šestomesečnom izveštaju o poglavljima 23 i 24 koji se tiču pravosuđa, ljudskih prava i vladavine prava, konstatovala da Srbija kasni s aktivnostima usmerenim na uspostavljanje efikasnog, transparentnog i celovitog sistema procesuiranja slučajeva.

S obzirom na to da se ova poglavlja odnose i na medije Evropska komisija u tom delu je izrazula zabrinutost zbog izveštaja o napadima i zastrašivanju novinara. 

Poglavlja 23 i 24 kao najvažnija, prva su otvorena u pregovorima sa Srbijom i poslendnja će biti zatvorena. Od napretka u pregovorima u već otvorenim poglavljima zavisi i otvaranje novih.

Otvaranje novih poglavlja očekuje se na međuvladinoj konferenciji koja treba da bude održana sledeće nedelje u Briselu.

Izvor: Insajder