Izveštaj UN o Kosovu: Takse pojačale tenzije između Beograda i Prištine

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres je u redovnom izveštaju o Kosovu izrazio zabrinutost zbog pojačanih tenzija između Beograda i Prištine i pozvao lidere obe strane da se uzdrže od poteza koji bi mogli dodatno ugroziti stanje na terenu. Ipak, da li će Savet bezbednosti raspravljati o Kosovu, odnosno u okviru toga i o ovom izveštaju i dalje je neizvesno zbog protivljenja zapadnih zemalja da se ova tačka stavlja na dnevni red svaka tri meseca. Uprkos tome, ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je najavio da će otputovati u Njujork.

Antonio Guteres

“Tenzije između Beograda i Prištine nastavile su da rastu i negativno utiču na mogućnost produktivnog dijaloga", navodi se u novom tromesečnom izveštaju generalnog sekretara UN Antonija Guteresa o stanju na Kosovu čije delove prenosi RTS.

On je kao najveći problem u odnosima Beograda i Prištine naveo taksu od 100 odsto na proizvode iz Srbije i BiH koju su u novembru uvele kosovske vlasti. Lidere obe strane Guteres je upozorio da izbegavaju poteze koji bi mogli voditi dodatnom dizanju tenzija, kao i da pomirljivim potezima traže način za napredak u dijalogu koji se vodi uz posredovanje Evropske unije.

Guteres je takođe podsetio da je taksa na proizvode iz Srbije i BiH uvedena nakon neuspeha Kosova da obezbedi članstvo u Interpolu kao i da su zvaničnici EU, ali i SAD pozvali Prištinu da povuče odluku o taksama.

Još nepoznato da li će Kosovo biti na dnevnom redu

Novi izveštaj šefa UN o Kosovu dostavljen je ambasadorima članica Saveta bezbednosti u trenutku kada još nije poznato da li će Kosovo uopšte biti na dnevnom redu budući da se održavanju posebne sednice o Kosovu protivi čitav niz zapadnih država.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić tvrdi da je ovo prvi put da u Savetu bezbednosti UN nije usvojen dnevni red, kao da je neozbiljno da se i dalje ne zna da li će Kosovo biti na dnevnom redu sednice Saveta bezbednosti UN.

“Prvo idem u Vašington na konferenciju, odatle u Njujork, jer je sednica zakazana za 7. februar. Nije izvesno da li će da bude, verovatno će da dođu i kažu otvaramo sednicu, ko je za usvajanje dnevnog reda i može da se desi da dođemo tamo, a da oni ne usvoje dnevni red. To je neozbiljno za organizaciju koja pretenduje da vodi svet”, rekao je Dačić. 

SAD, Velika Britanija i Francuska smatraju da, s obzirom na stanje na terenu, nema potrebe da se o Kosovu raspravlja četiri puta godišnje. Istovremeno, predstavnici kosovskih institucija, uz podršku Amerike i Britanije, u nekoliko su navrata zatražili da se preispita uloga Unmika. Tim inicijativama se protive Rusija i Kina.

Praksa je bila da se o izveštaju generalnog sekretara o Kosovu raspravlja na svaka tri meseca, a prvi put posle 19 godina u avgustu 2018. to nije bila tema na sednici Saveta bezbednosti u vreme predsedavanja Velike Britanije.

Predstavnici Kosova I pojedine zapadne zemlje se već dugo zalažu za promenu formata i dinamike sednica o Kosovu, kao i za smanjenje budžeta Unmika, tvrdeći da situacija na Kosovu ne predstavlja stvarnu pretnju po međunarodni mir i bezbednost, te da je pitanje Kosova evropsko regionalno pitanje i da više nema intenzitet kao 1999, koji zahteva redovne sastanke u SB UN.

Beograd, pak, smatra da pitanje Kosova nije rešeno i da situacija na terenu ukazuje na neophodnost daljeg prisustva i angažman Unmika u nesmanjenom obimu i nepromenjenom mandatu.

Izvor: RTS, Insajder