Izvestilac za Zapadni Balkan: Bez konstuktivnosti Beograda i Prištine nema evropske perspektive

Izvestilac za Zapadni Balkan u nemačkom parlamentu Peter Bejer upozorio je da će evropske perspektive Srbije i Kosova biti stavljene ad akta, odnosno van snage, ukoliko na sutrašnjem samitu lidera u Berlinu obe strane ne pokažu ozbiljnu volju za napretkom u procesu normalizacije.

Briselski dijalog, ilustracija

“Ovde se ne radi o nekim konkretnim planovima sa postavljenim uslovima, nego o informativnoj i otvorenoj razmeni stavova oko regionalnih tema. Osim toga možemo da se nadamo da će Srbija i Kosovo susret da iskoriste konstruktivno i da će razgovarati o procesu normalizacije. Jer, ako i dalje ne bude ozbiljne volje za napretkom, EU perspektive će za obe zemlje da budu stavljene ad akta”, rekao je Bajer.

Nemački zvaničnik je dodao da se o predloženoj razmeni teritorija više toliko ne govori navodeći da bi pomeranje granica po etničkim principima moglo da uzrokuje lančanu reakciju i zbog toga takav predlog treba da bude odbačen.

Nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron organizuju sutra u Berlinu sastanak sa zvaničnicima Zapadnog Balkana i Evropske komisije, na koji su pozvani predsednici Srbije i Kosova Aleksandar Vučić i Hašim Tači.

Različita očekivanja najviših zvaničnika uoči samita u Berlinu

Premijerka Ana Brnabić juče je izjavila da nema velika očekivanja od predstojećeg sastanka lidera Zapadnog Balkana u Berlinu, ali i da Srbija na tom skupu treba da pokaže da je stabilan i pouzdan partner koji je posvećen dijalogu i spreman na razgovor.

“Verujem da će biti pritisaka, ali to je sve sastavni deo politike. Srbija je danas drugačija zemlja nego pre sedam godina i to naši partneri znaju. Verujem da ćemo imati dobar dijalog u Berlinu, a da li će biti nekih konkretnih rezultata, to ne znam”, navela je premijerka.

Dan ranije, evropski komesar za proširenje Jonahes Han poručio da će glavni cilj najavljenog samita u Berlinu biti “deblokada“ dijaloga Beograda i Prištine, predsednik Kosova Hašim Tači je ponovio da može samo da se razgovara o međusobnom priznanju Kosova.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je istovremeno, nakon sastanka s ruskim predsednikom Putinom, rekao da će “delegacija Beograda biti potpuno usamljena“ u Berlinu.

Do sastanka dolazi u vreme prekida u pregovorima Beograda i Prištine koji su izazvani odlukom Prištine da poveća takse na robu iz Srbije.

Izvor: Beta, Insajder