Izvršitelj za Insajder: Povlači se oglas o prodaji CIP-a

Radnicima Železnica Srbije koji su tužili tu državnu kompaniju zbog neisplaćenih naknada za smenski rad, dugovanja će biti isplaćena na rate, u ovoj i sledećoj godini. Deo novca je već danas uplaćen na račun, kaže za Insajder izvršitelj Nemanja Protić koji je i oglasio javnu prodaju Saobraćajnog instituta CIP radi namirenja dugova Železnica Srbije prema radnicima. Kako je najavio, oglas o prodaji će biti povučen u ponedeljak.

CIP

On kaže da je to dogovoreno na jučerašnjem sastanku izvršitelja i pravnih zastupnika radnika s predstavnicima Železnica Srbije. Zahvaljujući tom dogovoru za sada je obustavljena prinudna prodaja Saobraćajnog instituta CIP koju su izvršitelji, na ime naplate potraživanja, zakazali za 18. decembar.

Nemanja Protić kaže da će sporazum o načinu isplate duga i garancijama biti potpisan tek nakon što na njegov račun legne prvi deo dogovorene uplate, odnosno deo obaveza prema radnicima.

„Prvo moraju da uplate deo novca koji se odnosi na glavni dug, pa ćemo tek onda potpisati sporazum. Glavnica duga, a to je samo kod mene 37 miliona dinara, bi trebalo da bude uplaćena najkasnije do 15. decembra . Tek kada se to desi skinuću založno pravo na udeo imovine CIP-a koje je upisano još u januaru ove godine. Kao garant ovog dogovora Železnice Srbije i Saobraćajni institut CIP priložiće blanko garancije “, objašnjava Protić.

Ostatak duga koji se odnosi na kamatu, sudske i izvršne troškove biće isplaćivan na rate u 2018. godini počev od januara.

Protić za Insajder kaže da je tokom ove godine održano nekoliko sastanaka s predstavnicima Železnica i resornog ministarstva, ali da se do sada nije došlo do rešenja.

Na pitanje zašto se naplata dugovanja Železnica vrši preko prodaje CIP-a, Protić objašnjava da je račun Železnica u blokadi i da to preduzeće nema vrednu imovinu.

„Sud je taj koji je odredio način naplate duga, a to je u ovom slučaju prodaja imovine CIP-a koji je 100 odsto u vlasništvu Železnica Srbije“, kaže Protić.

Ovo nije jedini slučaj duga Železnice koji je već dospeo do izvršitelja.

Izvršitelji su založno pravo na deo imovine CIP-a počeli da upisuju početkom ove godine i već sada je prema podacima Agencije za privredne registre, odobreno čak 37 zahteva.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrutkure saopštilo je danas da se trenutno radi na poravnanju dugovanja Železnice Srbije prema radnicima.

"Očekujemo da problem bude rešen sporazumno s javnim izvršiteljem, uz dogovor o plaćanju duga na rate u ovoj i idućoj godini, čime bi se stekli uslovi za poništavanje javne licitacije za prodaju Saobraćajnog instituta CIP koja je zakazana za 18. decembar 2017. godina", kažu u Ministarstvu.

Ministarstvo je prethodno saopštilo da nema direktnu nadležnost nad CIP-om, ali da je zbog značaja tog preduzeća za realizaciju nacionalnih infrastrukturnih projekata, dalo predloge kako bi se pronašlo optimalno rešenje za status Saobraćajnog instituta.

Izvršenje je u vidu oglasa o prodaji CIP-a pokrenuto na inicijativu radnika Železnica kojima od 2009. do 2012. nisu isplaćene zarade i naknade za smenski rad.

Prema podacima Železnice su do sada po osnovu potraživanja za smenski rad isplatile oko dve milijarde dinara, a preduzeće po tom osnovu duguje više stotina miliona dinara.

Izvor: Insajder