Jahjaga neće doći u Beograd, ali će se ipak obratiti publici Festivala

Bivša predsednica Kosova Atifete Jahjaga uprkos svim pritiscima i preprekama obratiće se danas javnosti na promociji knjige "Želim da me čuju", knjizi memoara žena koje su preživele mučenje tokom poslednjeg rata na Kosovu, saopšteno je iz Inicijative mladih za ljudska prava.

Youtube

Agenciji Beta je u Inicijativi rečeno da će se naći način da se Jahjaga, iako ne dolazi u Beograd obrati publici festivala "Miredita, dobar dan"putem video linka.

Kako je ocenjeno, zabrana ulaska u Srbiju predsednici Jahjagi posledica je političkih odluka donetih na najvišem nivou.

Festival “Miredita, dobar dan” nema mogućnosti, niti ambiciju da utiče na tu odluku, navode iz Inicijative i ističu da je cilj Festivala stvaranje platforme za izgradnju boljih odnosa izmedju građana i gradjanki srpskog i kosovskog društva.

Tahiri informisala EU o sprečenosti Jahjage da putuje u Beograd

Kosovska ministarka za dijalog Edita Tahiri informisala je Evropsku uniju o tome da bivša predsednica Kosova Atifete Jahjaga nije mogla da putuje u Beograd, ocenivši da su takvim potezom srpske vlasti pogazile sporazum iz Brisela o slobodi kretanja i međusobnim posetama zvaničnika.

Ona je u pismu EU istakla da je Jahjaga poštovala sve službene procedure predviđene sporazumom iz Brisela i da je njena poseta bila "kulturne i humanitarne prirode", kako bi na jednom kulturnom događaju predstavila tragediju žena koje su preživele silovanje tokom rata na Kosovu.

"Političke igre, nacionalističke pretnje i senzacionalizam u vezi sa dolaskom bivše predsednice Kosova Jahjage, za festival su potpuno irelevante. Naš fokus ostaje na temi festivala - upoznavanju, izgradnji veza izmedju dva društva i promociji dijaloga kao neophodnog uslova za saradnju i održivi mir", navodi se u saopštenju.

U skladu sa tim, predstavnici Inicijative smatraju da je tema o kojoj će se danas govoriti na promociji knjige od nemerljivog značaja.

"Narativ koji već 25 godina postoji u našem regionu, a koji mitove i mržnju stavlja u prvi, a sudbine žrtava u poslednji plan, za sobom je ostavio više od 100.000 žrtava. Naša misija je da to preokrenemo i posvetimo žrtvama dužnu pažnju", ističe se u saopštenju.

Jahjaga: Apsurdno obrazloženje srpskih vlasti

Jahjaga je izjavila danas da su srpske vlasti sprečile njen dolazak i učešće na festivalu "Mirdita, dobar dan" u Beogradu apsurdnim obrazloženjem i dodala da istina ne poznaje granice.

Ona je na svom fejsbuk nalogu napisala da su pripreme za posetu Beogradu izvršene shodno sporazumu o posetama visokih zvaničnika koji su Kosovo i Srbija postigli u Briselu.

"Vlasti Kosova su na vreme i u detalje informisale vlasti u Srbiji, kako je to predviđeno sporazumom, ali vlasti u Srbiji nisu uspele da se pridržavaju sporazuma, gazeći ga sa ciljem da onemoguće moju posetu", napisala je Jahjaga.

Ona je dodala da su njen kabinet i organizatori Festivala u stalnom kontaktu kako bi obezbedili njeno učešće jer su ubeđeni da je priznanje istine o ratnim zločinima na Kosovu jedini način da oba društva idu napred.

"Nemam iluzija da će sadašnji zvaničnici Srbije promeniti stav prema Kosovu, jer oni nastavljaju politiku iz 90-tih godina u kojoj su i sami bili protagonisti", napisala je Jahjaga.

Ona je izrazila poštovanje za organizatore Festivala, grupu mladih i aktivista koji "neće dozvoliti da njihova i budućnost regiona ostane talac rukovodilaca koji žele da sakriju istinu".

Desničari najavili okupljanje

Desničarska organizacija Alternative danas je na svom Fejsbuk profile pozvala svoje članove da se okupe ispred Centra za kulturnu dekontaminaciju u kome je zakazan večerašnji skup u okviru Festivala.

Dosad su na Festivalu zabeležena dva incidenta.

Grupa "Zavetnika" preksinoć je ušla u Dom omladine gde je pevanjem srpskih nacionalnih pesama s Kosova i Metohije i uzvikivanjem "Kosovo je Srbija" ometala otvaranje festivala "Mirdita - Dobar dan".

Sinoć su osobe maskirane fantomkama i plastičnim replikama oružja ispred Doma omladine vređale posetioce i polivali ih vodom, ali da policija nije reagovala. Desničarska organizacija Alternativa objavila je večeras da iza okupljanja maskiranih ljudi sa replikama oružja stoje “Delije i rodoljubi”.

Izvor: Beta, Insajder