Jakup Krasnići pozvan na saslušanje u Hag

Specijalno tužilaštvo za ratne zločine u Hagu pozvalo je bivšeg predsednika Skupštine Kosova i nekadašnjeg portaprola OVK Jakupa Krasnićija na razgovor u Hag, potvrdio je Krasnići na svom Fejsbuk profilu.

Sud za zločine OVK

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, Krasnići je dobio poziv na razgovor za 24. jul, ali se još ne zna u kom će svojstvu Krasnići biti saslušan – da li kao svedok ili osumnjičeni.

Krasnići je naveo da će da se odazove pozivu i pored “ubeđenja da je to politički sud formiran političkim pritiscima od ljudi koji nose čelne državne pozicije na Kosovu".

U tekstu koji je objavio ocenjuje da je po njegovim ubedjenjima, Specijalni sud koji je osnovan na osnovu izveštaja Dika Martija koji je usvojio Savet Evrope, " koncipiran u Beogradu sa klevetom i lažima, sa motivom i svrhom kompromitovanja i inkriminacije pravednog rata".

"Verujući u pravdu, uveren da je istina da je za vreme rata na Kosovu, Srbija počinila genocid, dok će njegove monstruozne konstrukcije za OVK biti odbačene, ja ću biti tu da dam svoj doprinos osvjetljavanju istorijske istine", naveo je Krasnići.

Krasnići je tokom rata na Kosovu bio portparol i član štaba Oslobodilačke vojske Kosova.

Ramuš Haradinaj juče je podneo ostavku na funkciju predsednika Vlade Kosova, jer je, kako je rekao, kao osumnjičeni pozvan na saslušanje pred Specijalno tužilaštvo za zločine OVK u Hagu.

"Na sastanku vlade sam objavio da sam podneo ostavku na dužnosti premijera Kosova, razlog tome je poziv za ispitivanje koji sam dobio kao osumnjičen od Specijalnog suda za Kosovo u Hagu. Hteo sam da tu situaciju odvojim od časti moje države i časti premijera. Ne ide premijer Kosova pred sud, i ne ide država Kosovo, nego ide Ramuš Haradinaj", naveo je Haradinaj. 

Hašim Tači, predsednik Kosova je, reagujući na Haradinajevu ostavku, na svom Fejsbuk profilu objavio da su pored Haradinaja, na saslušanje u Hag pozvan i Bislim Zirapi, nekadašnji načelnik štaba OVK i još neki bivši oficiri OVK. Za njega su to, kako je napisao, "gorke vesti".

Izvor: RSE, Insajder