Jamajka demantovala da je priznala nezavisnost Kosova

Ministarka spoljnih poslova Jamajke Kamina Džonson Smit na svom Tviter nalogu objavila je da je ta država nije priznala nezavisnost Kosova, demantujući tako prethodne navode kosovskog predsednika Hašima Tačija.

Zastava Jamajke Foto: pixabay

Ona je retvitujući Tačijevu objavu, ostavila komentar da „Jamajka ne prepoznaje Kosovo kao nezavisnu državu“.

Predsednik Kosova Hašim Tači juče je, takođe putem svog Tviter naloga, objavio da je Jamajka priznala nezavisnost Kosova, kao i da je tu informaciju dobio od ambasadorke Kosova u Vašingtonu Vljore Čitaku.

Samoopredeljenje traži smenu Vljore Čitaku

Poslanica pokreta Samoopredeljenje u kosovskoj skupštini Fitore Pacoli izjavila je da ako se potvrdi da je priznavanje Kosova od strane Jamajke bilo lažna vest, onda treba otpustiti kosovsku ambasadorku u Americi Vljoru Čitaku.

„Ne trebaju nam ambasadori koji šire lažne informacije. Ako vesti o priznanju Jamajke nisu istinite, ambasadorka Čitaku treba odmah da bude otpuštena i da se zatraži njena odgovornost“, napisala je Pacoli na Fejsbuk.

„Sjajna vest. Upravo sam dobio obaveštenje od naše ambasadorke da je Jamajka priznala Republiku Kosovo kao suverenu i nezavisnu državu. Znam da je to rezultat napornog rada i višegodišnjeg lobiranja, uključujući i Eliota Engela. Dobor urađeno. Hvala vam dragi prijatelji iz Kingstona“, napisao je Tači.

Ovo je inače prvo priznanje Kosova u poslednje dve godine. Poslednja država koja je priznala Kosovo bila je Barbados, u februaru 2018. godine, na šta je protesnom notom reagovalo i naše Ministarstvo spoljnih poslova.

Kosovo je pre 12 godina jednostrano proglasilo nezavisnost.

Izvor: RTS, Insajder