Janko Veselinović: Počelo formiranje Velike narodne koalicije za predsedničke izbore

Pokret za preokret, čiji je lider Janko Veselinović, saopštio je da je održan sastanak predstavnika više političkih partija, pokreta, grupa građana, sindikalnih udruženja i drugih političkih subjekata, na kom je počeo postupak formiranja Velike narodne koalicije za predsedničke izbore.

Janko Veselinović

"Cilj formiranja Velike narodne koalicije je podrška zajedničkom kandidatu opozicije na narednim predsedničkim izborima, a koji će prihvatiti i poštovati program i principe oko kojih su se učesnici okupili", navedeno je u saopštenju.

Postignuta je puna saglasnost da svi nastupe udruženo i jedinstveno, ne dovodeći u pitanje izvorne partijske i političke identitete.

"Cilj koalicije biće da se otklone i sankcionišu, u skladu sa zakonima, sve prepreke za demokratske i poštene izbore, da se onemoguće bilo kakvi pritisci na birače, kupovina glasova i prekrajanje izborne volje, kao što je to bio slučaj na prethodnim izborima. To podrazumeva i poštovanje objektivnog informisanje od strane javnih servisa i drugih medija. U tom cilju dogovorene su zajedničke aktivnosti na kontroli izbora", navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, koalicija će biti otvorena za sve stranke, pokrete, udruženja, sindikate i građane koji prihvataju principe i ciljeve te koalicije i koji imaju nesporne kapacitete za aktivan doprinos pobedi na izborima.

Dogovoreno je da delegacija koalicije razgovara s predsedničkim kandidatima, a navodi se i da će "izbor budućeg predsednika Srbije sudbinski opredeliti unutrašnju i spoljnopolitičku stabilnost države", njen međunarodni položaj i ugled, a samim tim i svih građana.

Otvorena je mogućnost zajedničkog nastupa koalicije na izborima u Beogradu i drugim lokalnim samoupravama, gde bi izbori trebalo da budu održani u narednom periodu.

To uključuje i mogućnost zajedničkog nastupa na prevremenim parlamentarnim izborima, ako budu raspisani.

Predsednik Pokreta za preokret Janko Veselinović rekao je agenciji Beta da je reč o širokom frontu pokreta i udruženja i stranaka koji nemaju vremena za čekanje i koji žele da se što pre postigne dogovor o najboljem nestranačkom kandidatu za predsednika Srbije koji bi mogao da pobedi režim Aleksandra Vučića.

Ko je došao, a ko nije pozvan

Janko Veselinović je rekao da na današnji sastanak nisu bili pozvani predstavnici Demokratske stranke, pokreta Dosta je bilo i Socijaldemokratske stranke, ali je dodao da će i s njima razgovarati u narednom periodu.

Sastanku su, pored Veselinovića, prisustvovali samostalni narodni poslanici Sanda Rašković Ivić, Đorđe Vukadinović i Dijana Vukomanović. Odazvali su se i poslanici Zajedno za Šumadiju Veroljub Stevanović i predstavnik Narodnog pokreta Srbije Miroslav Aleksić, predstavnici Udruženja sindikata penzionera Srbije, Koalicije tolerancija (Vlaška narodna stranka, Pokret za toleranciju, Sandžačko-Raška partija), Saveza udruženja Tolerancija Srbije (Centar za humanu politiku, Građanska alijansa i Fond PAP za mlade s posebnim potrebama) i Novog udruženja penzionera Srbije.

Odazvali su se i Udruženje građana za demokratiju Davidović-Grol, Koalicija zelenih pokreta i udruženja - SRCEM, Udruženje akcionara Beko, Akcioni odbor protesta osoba s invaliditetom Srbije, Asocijacija FIBI, Koalicija udruženja izbeglih i raseljenih u Srbiji, Udruženje Zavičaj - Beograd, Udruženje građana Busije, grupe građana koje imaju odborničke grupe u pojedinim opštinama, Grupa građana Novi ljudi - Topola i Grupa građana Zajedno za naš Temerin.