Javna rasprava o gondoli burna i uz prekid

Javna rasprava o Studiji procene uticaja na životnu sredinu za projekat izgradnje gondole Kalemegdan-Ušće bila je prekinuta neko vreme nakon što su se članovi Inicijative Ne da(vi)mo Beograd pobunili jer nije bilo dovoljno mesta u sali da svi zainteresovani građani prisustvuju javnoj raspravi. Nakon kraće rasprave, obezbeđena je veća sala gde je, kako javlja reporterka Insajdera, nastavljena rasprava.

Članovi Inicijative Ne da(vi)mo Beograd nešto nakon početka rasprave razvukli su transparent na kojem piše "Posle vas će ostati samo ruševine i pepeo".

Radomir Lazović iz Inicijative rekao je ranije za Insajder da je način na koji je organizovana javna rasprava neuslovan i da je zbog toga prekinuta kao i da će se javna rasprava nastaviti čim bude omogućena veća sala.

Pojedini građana i članovi Inicijative su se na javnoj raspravi u nekoliko navrata raspravljali. Građani su negodovali što je javna rasprava prekinuta dok je članovima Inicijative smetalo što ne mogu svi da sednu.

Danas je u prostorijama Gradske uprave grada Beograda sa početkom od 12 časova počela javna rasprava o Studiji o proceni uticaja na životnu sredinu.

Predstavnici vlasti u Beogradu i članovi Vlade Srbije izgradnju gondole u prestonici, vrednu oko 18,2 miliona evra, najavljuju kao investiciju u novu turističku atrakciju koja će se isplatiti u roku od šest godina.

Sa druge strane, protiv njene izgradnje izjasnilo se oko 20 strukovnih organizacija, a peticiju protiv za zabranu gradnje je potpisalo više od 15.000 građana. Početkom aprila, da se obustavi gradnjavećina zaposlenih stručnjaka konzervatora Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Prema planu beogradskih vlasti i JP Skijališta Srbije, koje se vodi kao investitor ovog projekta, projekat izgradnje gondole u Beogradu trebalo bi da bude realizovan do kraja ove godine. Ministarstvo građevinarstva izdalo je lokacijsku dozvolu za gradnju žičare u prestonici, čime su mogli da počnu pripremni radovi na sprovođenju ovog projekta.

Međutim, sve aktivnosti na pripremi terena za početak izgradnje gondole privremeno su obustavljene dok se ne završi pokrenuti sudski spor. Ovu odluku doneo je Upravni sud nakon što je Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu - RERI, tužio Ministarstvo građevinarstva, tražeći da se građevinska dozvola poništi kao nezakonita, a pripremni radovi hitno obustave. Ministarstvo je saopštilo da će odluka suda biti poštovana.

Kako je otkrio Insajder, Republički Zavod za zaštitu spomenika kulture i Stručni savet ove institucije imaju potpuno različite stavove o projektu izgradnje gondole na Beogradskoj tvrđavi. 

Dok je Zavod dao saglasnost za izgradnju gondole, Stručni savet iste institucije u stavu koji je i zvanično dostavljen direktorki Mirjani Andrić navodi „da bi izgradnja žičare sa gondolama trajno ugrozila vrednosti Beogradske tvrđave, njen integritet, istorijske vizure, arheološke slojeve i materijalne ostatke svih istorijskih epoha“.

Izvor: Insajder