Jedan od osumnjičenih za pogibije u eksploziji u Namenskoj priznaje krivicu, radnici ispred suda dali podršku direktoru

Početak suđenja direktoru fabrike "Milan Blagojević - Namenska" iz Lučana Radošu Milovanoviću i još dvojici rukovodilaca u tom preduzeću povodom eksplozije koja se dogodila u fabrici u julu 2017. godine, kada su poginula dva radnika Milomir Milivojević i Milojko Ignjatović odloženo je danas za 15. novembar.

Suđenje u Osnovnom sudu u Ivanjici je odloženo na molbu tužilaštva, jer trećeokrivljeni Tomo Stojić pregovara sa tužilaštvom o zaključenju sporazuma o priznanju krivice.

Kako je za Insajder naveo Vladimir Todorić, advokat porodice jednog od poginulih mladića, tužilac je odlaganje tražio kako se Stojić danas pred sudom ne bi izjašnjavao kao optuženi već da se pred sud pojavi, nakon sprovedene procedure priznanja krivice, kao svedok.

Današnje ročište obeležilo je okupljanje više stotina ljudi ispred zgrade suda, koji su došli da izraze podršku Milovanoviću. Mediji prenose da su u pitanju zaposleni u Namenskoj koji su dolazak direktora Milovanovića u zgradu suda propratili aplauzom.

Situacija na ivici incidenta

Prema snimcima lokalnih medija tokom okupljanja radnika ispred suda, situacija je bila na ivici incidenta nakon što je Milovan Milivojević, otac jednog od poginulih dobacio okupljenima „Sram vas bilo, dabogda doživeli isto što i ja“. Radnici su uzvratili negodovanjem i psovkama.

Kako lokalni mediji prenose njihove izjave, okupili su se samoinicijativno u znak podrške rukovodstvu preduzeća tražeći da se oni oslobode od sudskog procesa.

„Svima nama je žao stradalih kolega, ali ta nesreća ne može se svaliti na leđa rukovodstva fabrike, pogotovu ne na Milovanovića sa kojim smo od ruševina stvorili gigant”, rekao je Miloš Vukićević, jedan od radnika, a preneo Glas Zapadne Srbije. Kako tvrdi, u Ivanjicu je stigao svojim automobilom sa još četvoricom kolega.

Prvooptuženi je višedecenijski direktor preduzeća Radoš Milovanović, drugooptuženi je rukovodilac pogona raketnih goriva Vladimir Lončarević, a trećeoptuženi tadašnji rukovodilac zaštite na radu Tomo Stojić. Njima se na teret stavlja teško delo protiv opšte sigurnosti u vezi sa delom izazivanje opasnosti neobezbeđivanjem mera zaštite na radu, za koje je zaprećena kazna od jedne do osam godina zatvora.

Sredinom jula 2017. u fabrici „Milan Blagojević – Namenska“ ispred pogona za proizvodnju raketnih goriva, izbila je eksplozija nakon koje poginuli radnici Milomir Milivojević i Milojko Ignjatović. Do eksplozije i požara došlo je prilikom istovara kartonskih buradi sa tehnološkim otpadom baruta.

Foto: Insajder / Fabrika Namenska

Međutim, iako postoje brojni dokazi koji govore u prilog tome da su prekršene procedure zaštite bezbednosti, kao i da sam objekat E-03 ispred koje se desila nesreća, a koji je bio u funkciji, nije imao upotrebnu dozvolu, slučaj je čak skoro dve godine bio u predistražnoj fazi.

Jedan od najrelevantnijih dokumenata koji potvrđuje da su načinjeni mnogobrojni propusti jeste i izveštaj Ministarstva odbrane pod oznakom „strogo poverljivo“ a do kog su došli novinari Insajdera, u kom se navodi da u vreme nesreće u „MB Namenska“ čak 11 „mera, radnji i postupaka“ nije realizovano u skladu sa propisima.

Pomak u ovom slučaju međutim napravljen je svega desetak dana nakon sastanka oca poginulog mladića s predsednikom Aleksandrom Vučićem. Naime, prilikom posete predsednika Vučića Lučanima, otac poginulog radnika Milovan Milivojević obratio se za pomoć.

Tom prilikom Vučić je pristao na sastanak sa Milivojevićem, ali je s namerom ili ne, odgovornost nadležnih relativizovao konstatacijom da radnici u fabrici municije „Milan Blagojević“ ne rade na „manekenskoj pisti“.

Do sastanka sa Vučićem došlo je početkom juna, a pravni zastupnik porodice Vladimir Todorić tada je za Insajder izjavio da je sastanak bio čudan, jer predsednik nema ovlašćenja da bilo šta uradi, ali i koristan jer su konačno razjašnjene neke kontradiktorne ili netačne informacije koje su dolazile do predsednika Vučića.

Dve nedelje kasnije, Tužilaštvo u Čačku podiglo je optužnicu, a na njoj su se se kao prvooptuženi našao višedecenijski direktor preduzeća Radoš Milovanović, drugooptuženi rukovodilac pogona raketnih goriva Vladimir Lončarević, a trećeoptuženi tadašnji rukovodilac zaštite na radu Tomo Stojić.

Svoj trojici na teret je stavljeno teško delo protiv opšte sigurnosti, a u vezi sa krivičnim delom izazivanje opasnosti neobezbeđenjem mera zaštite na radu.

Početak suđenja bio je zakazan za 7. septembar, ali je na zahtev odbrane pripremno ročište pomereno za danas.

Izvor: Insajder