Jedan od pet miliona poziva na bojkot sastanaka vlasti i opozicije i izbora: Dijalog je farsa i igrokaz ove vlasti

Udruženje Jedan od pet miliona saopštilo je da pozdravlja odluku pojedinih političkih organizacija da ne učestvuju na narednim okruglim stolovima na Fakultetu političkih nauka. Oni su pozvali i ostale predstavnike opozicije da učine isto i napuste, kako su naveli, fingirani dijalog, kao i da “što pre proglase bojkot lažnih izbora”.

Protest Jedan od pet miliona u Beogradu / Foto: Insajder

“Podsećamo da smo od početka tražili da okrugli stolovi budu otvoreni za javnost, jer šta god da se dešava iza zatvorenih vrata, daje se manevarski prostor Srpskoj naprednoj stranci za spinovanje o tome šta se na sastanku zaista dešavalo, o čemu svedoče i izlaganja predstavnika vlasti nakon sastanka”, navodi se u saopštenju.

Kako dodaju, nakon incidenta ispred Predsedništva jasno je da je “navodni dijalog na okruglim stolovima samo farsa i igrokaz ove vlasti”.

“Udruženje Jedan od pet miliona smatra da su takvom demonstracijom bahatosti predstavnici vlasti pokazali kako će izgledati naredni izbori. Nikakva cenkanja sa vlašću niti kompromisi oko ispunjenja 42 tačke preporuka Stručnog tima protesta ne smeju postojati”, istakli su organizatori protesta.

Oni su takođe naveli da u “ovakvoj strahovladi i medijskoj manipulaciji nema uslova za fer i poštenu izbornu trku” i da je zato bojkot jedina realna opcija.

"Ne davimo Beograd": Nema političke volje za usvajanje preporuka

Inicijativa "Ne davimo Beograd" je danas ocenila da je posle trećeg sastanka vlasti i opozicije, u ponedeljak na Fakultetu političkih nauka, potpuno jasno da ne postoji politička volja vlasti da usvoji zahteve kojima bi se obezbedio minimum za održavanje slobodnih i fer izbora.

Inicijativa "Ne davimo Beograd" navodi da nije pozvana na te razgovore, a smatra da se s predstavnicima vlasti može razgovarati tek pošto "režim javno prizna da nema uslova za fer i slobodne izbore i obaveže se na usvajanje preporuka civilnog društva i ekspertskog tima protesta".

"Kako je očigledno da ne postoji politička volja režima da ove preporuke usvoji, opozicija treba odlučno da krene u pripremu narednih koraka", smatra Inicijativa.

DJB: Dа bi bojkot uspeo, dovoljno je dа gа podrže DJB, SzS, PSG i lokаlni pokreti

I Pokret Dosta je bilo (DJB) pozdravio je danas odluku Saveza za Srbiju da napusti okrugle stolove vlasti i opozicije na Fakultetu političkih nauka u Beogradu o izbornim uslovima.

"Iаko smo od sаmog početkа upozorаvаli dа u rаzgovorimа koji urušаvаju suverenitet Srbije, slаbe jedinstvo opozicije i umаnjuju snаgu pretnje bojkotom izborа, uopšte ne trebа ni učestvovаti, pozdrаvljаmo ovu nаknаdnu odluku SzS dа nаpusti 'dijаlog' ", piše u saopštenju.

DJB je istakao da bi "istinskа opozicijа morаlа zаhtevаti dа se tаkvi rаzgovori vode u Skupštini Srbije, nаkon što istаkne jednostаvne predloge".

Taj pokret je naveo da je definisаo svojа četiri zаhtevа i dodao da bi predsednicа Skupštine trebаlo dа zаkаže sаstаnаk predstаvnikа svih relevаntnih političkih činilаcа - i pаrlаmentаrnih, i vаnpаrlаmentаrnih.

"Nа ovim zаhtevimа trebа inistirаti do njihovog ispunjenjа, pod pretnjom bojkotom. Dа bi bojkot uspeo, dovoljno je dа gа podrže DJB, SzS, PSG i lokаlni pokreti koji nisu pod kontrolom SNS-а", navodi se u saopštenju.

Podsetimo, juče je održan treći po redu razgovor predstavnika vlasti i opozicije koju organizuje Fakultet političkih nauka i Fondacija za otvoreno društvo.

Tema jučerašnjeg sastanka bio je rad medija tokom izbornog ciklusa, a razgovoru zbog toga što je isključena javnost nisu prisustvovali predstavnici Udruženja novinara Srbije. Predstavnici Nezavisnog udruženja novinara Srbije prisustvovali su samo polučasovnom otvorenom delu sastanka.

Lider Dveri Boško Obradović i potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić napustili su jučerašnje razgovore predstavnika vlasti i opozicije uz obrazloženje da ne postoji želja vlasti da prihvati bilo koji zahtev nevladinih organizacija i opozicije o izbornim uslovima. Njih dvojica tada su najavili da će na sednicama predsedništva svojih stranaka predložiti da se predstojeći izbori bojkotuju.

Jučerašnji sastanak je ranije napustio i lider Nove stranke Zoran Živković koji se, međutim, nije konkretno izjasnio o bojkotu navodeći da svako očekivanje da će ovakvi razgovori da reše neko pitanje nije realno.

Kasnije je Savez za Srbiju saopštio da je Predsedništvo donelo odluku da ne učestvuje na preostala dva okrugla stola koji se organizuju na Fakultetu političkih nauka, uz obrazloženje da format sastanaka ne daje nikakve rezultate.

Izvor: Insajder