Jedan od pet miliona: Studentkinje saslušane jer su ulazna vrata RTS-a farbale u pink

Predstavnica studenata iz udruženja Jedan od pet miliona Valentina Reković izjavila je danas da su ona i njena sestra Nikolina saslušane u policijskoj stanici po krivičnoj prijavi generalnog direktora Radio televizije Srbije (RTS) Dragana Bujoševića, jer su tokom jednog protesta ulazna vrata te medijske kuće simbolično ofarbana u ružičastu boju.

Demonstranti iz udruženja Jedan od pet miliona farbali u ružičasto vrata RTS Izvor: Print screen/Tviter #1od5miliona

„Ovo je pokušaj zastrašivanja, ali neće im uspeti. Nastavljamo sa performansima ispred zgrade RTS-a jer ta kuća ne izveštava objektivno”, rekla je ona novinarima ispred zgrade RTS-a, kod čijih su ulaznih vrata zalepljene dve nalepnice sa natpisom „Bojkot“.

Reković je navela da je Bujošević podneo krivičnu prijavu protiv NN lica i da je šestoro studenata identifikovano sa snimka, dodajući da oni i nemaju nameru da se kriju. 

Naime, na snimku sa 40. protesta „Jedan od pet miliona“, od pre mesec dana, vide se demonstranti kako farbaju vrata Radio-televizije Srbije u pink. 

„RTS je danas stranačko glasilo“, rekao je tada jedan od organizatora protesta Miodrag Simović, dok su okupljeni skandirali „RTS je SNS“.

Saslušanje ostalih studenata identifikovanih preko snimka biće nastavljeno, ali Reković nije želela da kaže kako je izgledalo kada je davala izjavu, jer je taj proces u toku.

Krivična prijava je, kako je dodala, podneta za remećenje javnog reda i mira i za nasilničko ponašanje. 

„To je potpuno neosnovano jer farba koja je korišćena ima sastav kao mleko. Neka nastave sa pokušajima zastrašivanja budućnosti ove zemlje, ali im to neće uspeti. Sada je, valjda, potpuno jasno zašto idemo u bojkot”, rekla je ona. 

Reković je navela da je to prva krivična prijava protiv studenata koji učestvuju u organizaciji protesta, navodeći da je protiv učesnika protesta do sada podneto na stotinu prekrašajnih prijava.

I prošle subote održan je protest „Jedan od pet miliona“, a demonstranti su se tokom šetnje zaustavili ispred zgrade RTS, gde su na čelo kolone istakli novi transparent sa velikim natpisom „U bojkot”.

Podsećamo, protesti u Beogradu počeli su 8. decembra, nakon što je lider pokreta Levice Srbije Borko Stefanović pretučen neposredno pred početak tribine Saveza za Srbiju u Kruševcu. 

Od tada do danas, građani su se okupljali svake subote u Beogradu, a protesti su ogranizovani i u drugim gradovima.

U Beogradu je takođe održan i protest 13. aprila na koji su došli građani širom Srbije, a sa kojeg je zatraženo formiranje zajedničke komisije vlasti i opozicije za definisanje fer i poštenih izbornih uslova, izbor novog sastava REM-a koji bi na ravnopravnim osnovama predlagale poslaničke grupe vlasti i opozicije i izbor tehničkog rukovodstva i uređivačkog kolegijuma informativnog programa RTS-a i RTV-a u kojima će članove jednako predložiti i vlast i opozicija.

Najviši predstavnici vlasti, među kojima su ministar policije Nebojša Stefanović i predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, ove zahteve opozicije međutim ocenili su kao „smešne“ i „besmislene“ koji „nemaju utemeljenje ni u snazi ni u realnosti“.

Nakon toga, na nekom od sledećih protesta organizatori i lideri opozicije sastavili su tim od, kako je rečeno, nezavisnih stručnjaka, koji će razgovarati sa predstavnicima vlasti o regulisanju tri ključne tačke – oslobađanju medija, regulisanju zloupotrebe Regulatornog tela za elektronske medije i fer i poštenih izbora.

Izvor: Beta, Insajder