Jedanaest meseci od ubistva Olivera Ivanovića: Hapšenja nakon zaoštravanja odnosa Beograda i Prištine i potraga za Radoičićem

Lider Građanske incijative „Srbija, demokratija, pravda“ (GI SDP) Oliver Ivanović ubijen je na današnji dan pre 11 meseci u severnom delu Kosovske Mitrovice. Nakon nedavnih zaoštravanja odnosa Beograda i Prištine kosovska policija je uhapsila trojicu Srba osumnjičenih da su uključeni u Ivanovićevo ubistvo. Za četvrtim osumnjičenim – potpredsednikom Srpske liste Milanom Radoičićem kosovska policija traga. Funkcionerka Incijative Ksenija Božović je za agenciju Beta rekla da nema pomaka u istrazi, kao i da smatra da kosovska policija radi sve u pogrešnom smeru.

Oliver Ivanović

Božović je podsetila i na nedavno hapšenje Ivanovićeve sekretarice Silvane Arsović, koje ih je, kako je rekla, šokiralo i razočaralo.

„Za 11 meseci mi nemamo ništa, osim hapšenja njegove sekretarice. Privedena je i zadržana 48 časova u pritvoru. Navodno je tužilac mislio da ona bude svedok oko kamera za koje tvrde da nisu radile 12 dana u stranačkim prostorijama SDP-a. Ona je nakon zadržavanja od 48 časova saslušana i puštena bez ikakvog papira i obrazloženja“, kaže Božović za Betu.

Navela je da je Silvana Arsović u pritvoru doživela niz neprijatnosti jer su inspektori kosovske policije postupali neprofesionalno i nezakonski.

„Postojao je pritisak na nju koji je išao u pravcu da prizna nešto za šta nije kriva“, kazala je ona.

Krajem novembra u akciji specijalnih policijskih snaga ROSU uhapšeni su pripadnici KPS Nedeljko Spasojević i Dragiša Marković, kao i Marko Rošić. Kako je tada saopšteno, oni su privedeni u sklopu istrage o ubistvu Olivera Ivanovića i njima je Sud u Prištini odredio pritvor od 30 dana.

Iako su njihovi advokati u izjavama za medije tvrdili da oni nisu uhapšeni zbog ubistva lidera GI SDPveć „zbog sporednih događaja u vezi s tim ubistvom“, portparol Specijalnog suda Kosova Ekrem Ljutfiju naveo je ranije za Insajder da se svi sumnjiče da su uključeni u ubistvo Ivanovića.

„Navedena lica su privedena zbog osnovane sumnje da su uključeni u ubistvo Olivera Ivanovića, kao i za pružanje pomoći pre i nakon izvršenja krivičnog dela 'teško ubistvo'. Takođe, i odbeglo lice M. R. traži se od strane Specijalnog tužilaštva Kosova zbog osnovane sumnje da je uključen u ubistvo Olivera Ivanovića“, naveo je Ljutfiju u pisanom odgovoru Insajderu.

Na koji način je Milan Radoičić, potpredsednik Srpske liste umešan u ubistvo Olivera Ivanovića još nije saopšteno. Kako je potvrdio MUP, on je saslušan u srpskoj policiji. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na dan saslušanja izjavio za RTS da Radoičić nema veze sa ubistvom Olivera Ivanovića, kao i da je prošao poligrafsko testiranje.

Đurić na pitanje ko je Radoičić: Čovek koji se bori za svoj narod

Milan Radoičić je, i nakon što je kosovska policija saopštila da traga za njim, u Beogradu prisustvovao sastanku predsednika Aleksandra Vučića i predstavnika Srba sa Kosova.

Neposredno nakon hapšenja ministar policije Nebojša Stefanović je u Skupštini rekao da srpski organi imaju određene sumnje, ali da je teško „raditi bez dokaza i u situaciji kad se ne mogu proveriti svedoci, video snimci i čaure“.

„U istrazi nemamo saradnju na Kosovu. Nema mogućnosti da tužilaštvo i policija operativno deluju i postoji problem da se pribavi bilo koji materijalni dokaz i da bismo mogli da delujemo“, rekao je Stefanović.

On je tada upitao „gde je Euleks u istrazi ubistva Olivera Ivanovića, gde su ljudi iz EU, gde su specijalizovane policije“.

Oliver Ivanović je ubijen 16. januara sa više hitaca u leđa dok je ulazio u stranačke prostorije u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Zvanični Beograd obećao je prve informacije u roku od dve nedelje posle ubistva, ali rezultati istrage još nisu objavljeni.

Nekoliko dana nakon ubistva oglasila se kosovska policija i navela da je preuzela video zapise sa sigurnosnih kamera koje se nalaze na kući u kome je sedište GI SDP, a ispred koje je ubijen Ivanović. Iz onoga što je do sada izneto u javnost, kamere nisu zabeležile trenutak samog ubistva jer tada nisu radile, a jedini trag o kom se govorilo je automobil iz kojeg je navodno pucano u Ivanovića.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je još 17. marta najavio da će „za dve nedelje srpske službe oglasiti“ o tome šta su saznale i šta ne mogu da saznaju u vezi s ovim slučajem, ali se to nije dogodilo.

Vučić je tri meseca kasnije, 14. jula, izjavio  da će “u narednim danima izneti informacije u vezi s ubistvom Ivanovića”. Ni to se nije dogodilo.

Krajem jula je, potom, predsednik Vučić izjavio da „prvi put imamo neka operativna saznanja o tome, koja imaju i neke logike”.

"Iako nam nije omogućeno da vodimo istragu na bilo koji način, sad smo na malenom tragu“, rekao je Vučić.

Slična obećanja davao je i predsednik Kosova Hašim Tači. On je u julu rekao da će kosovske institucije izaći s konkretnim rezultatima „koji će dati glavobolju mnogima i na Kosovu i u Beogradu“. Ni to se nije dogodilo.

Izvor: Beta, Insajder