Jedna arapska firma preuzela drugu: Umesto Al Rawafeda među vodeće zemljoposednike u Srbiji se upisala Elite Agro LCC

Al Rawafed Srbija, srpsko-arapska kompanija, kojom se Insajder bavio u emisiji Insajder bez ograničenja „Čija je zemlja“, više nije vlasnik 12.000 hektara oranica u Srbiji. Naime, kompanija za proizvodnju žitarica Elite Agro LLC registrovana u Abu Dabiju, preuzela je nedavno 100 odsto vlasništva u AL Rawafed Holdingu čime je, nakon spajanja, arapska kompanija postala vlasnik svog zemljišta koje Al Rawafed poseduje u Srbiji. Komisija za zaštitu konkurencije dozvolila je ovo preuzimanje uz obrazloženje da koncentracija neće značajno uticati na tržišno učešće dve kompanije, u segmentu tri glavna proizvoda.

Al Rawafed

Elite Agro je na srpskom tržištu 100 odsto vlasnik kompanije Yugo Ellite Agro koja je vlasnik Zobnatice iz Bačke Topole. Yugo Elite, preko Zobnatice, obrađuje 1600 hektara zemlje.

Podsetimo, na osnovu međudržavnog sporazuma sa UAE, Vlada Srbije je 2014. potpisala ugovor sa arapskom kompanijom Al Rawafed. Ugovorom je osnovano zajedničko preduzeće Al Rawafed Srbija, u kom arapski partneri imaju 80 odsto vlasništva, a država Srbija 20 odsto.

Prema istraživanju Insajdera objavljenom u emisiji “Čija je zemlja” kompanija je po povlašćenim uslovima, bez licitacije kupila, dobila u zakup ili na korišćenje više od 10.000 hektara najplodnijeg državnog poljoprivrednog zemljišta u Bačkoj. Prema ugovoru, Al Rawafed ima pravo korišćenja ovog državnog zemljišta u narednih 30 godina.

Međutim, u poslu sa ovom kompanijom, samo na jednom posedu u Karađorđevu, država je prethodne tri godine imala i do tri puta manje prihode nego dok je tim zemljištem upravljalo Ministarstvo odbrane. Kompanija Al Rawafed za korišćenje 3.500 hektara državnih oranica uplatila je 109.000 evra za 2015. i 216.000 evra za 2016. godinu. U 2017. godini je taj iznos povećan i uplaćeno je 400.000 evra.

Istovremeno, prema istraživanju Insajdera, nakon sklapanja poslovno tehničke saradnje sa Al Rawafedom budžetski prihod od tog zemljišta, u poslednje tri godine manji je i do šest puta nego kada bi zemlja bila davana u zakup po prosečnoj tržišnoj ceni od 420 evra po hektaru.

Takođe, ugovor sa Al Rawafedom sklopljen je uprkos protivljenju stručnih službi vojske, otkrili su novinari Insajdera.

Istraživanje Insajdera o poslovima države sa kompanijom AL Rawafed iz UAE objavljeno je u emisiji Insajder bez ograničenja „Čija je zemlja...“.

Izvor: Nova Ekonomija, Insajder