Jedna osoba poginula, za tri se traga posle eksplozije u Kragujevcu

Jedna osoba je poginula, za tri se još traga, a 25 pripadnika Vojske i MUP-a je povređeno u eksploziji koja se danas dogodila tokom gašenja požara u Tehničko-remontnom zavodu u Kragujevcu, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Magacin A28, u kom su bili velika količina tromblonskih mina i druga municija, eksplodirao je danas oko 13.45. Tokom gašenja požara, koji je usledio nakon prve eksplozije, dogodila se još jedna, u kojoj je povređeno najmanje 20 osoba.

Kako prenosi Blic, krov magacina urušio se od visoke temperature tokom gašenja požara. Povređeni su prebačeni u bolnicu.

Sva vatrogasna i vozila Hitne pomoći upućena su na mesto eksplozije, prenosi agencija Beta.

Zavod za hitnu medicinsku pomoć u Kragujevcu do sada je primio 14 povređenih i svi su s opekotinama prebačeni na dalje zbrinjavanje u Urgentni centar u tom gradu.

Agenciji Beta u dežurnoj službi nisu mogli da kažu kakav je stepen njihovih povreda i da li je broj povređenih konačan.

Direktor Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Aleksandar Kličković rekao je Beti da su u Tehničko-remontni zavod poslali svih pet vozila Hitne pomoći i da se dodatno pozivaju u pomoć i medicinski radnici od kuće.

U dežurnoj službi Vatrogasno-spasilačke brigade u Kragujevcu rečeno je da su na mesto događaja poslata sva raspoloživa vozila iz tog grada, odnosno šest vatrogasnih i jedno terensko vozilo, s 19 vatrogasaca.

Kako javlja RTS, u celom gradu su se zatresli prozori, a 40 vatrogasaca, pripadnika Vojske i zaposlenih u Tehničko-remontnom zavodu gase požar.

Ministar odbrane Zoran Đorđević rekao je novinarima u Beogradu da je gašenje požara u toku. Naknadno je Ministarstvo odbrane potvrdilo da u eksploziji ima povređenih i navelo da je ministar krenuo na mesto nesreće.

Eksplozivna sredstva u magacinu bila su pripremljena za rasklapanje i uništenje.

Do eksplozije je došlo u pogonu za delaboraciju.

Izvor: Blic, RTS, Beta, Insajder

 Zavod modernizovan prošle godine

Kapaciteti Tehničko-remontnog zavoda u Kragujevcu unapređeni su sredinom oktobra 2016. zahvaljujući logističkom sporazumu Srbije i NATO. Kako je tada saopšteno, taj zavod je od 12. oktobra mogao da počne da demontira municiju, a plan je bio da se u naredne dve godine uništi oko 2.000 tona viškova municije, koja predstavlja potencijalni bezbednosni rizik. Delaboracija municije predviđa bezbedno demontiranje municije, pri čemu se barut uništava ili reciklira, a metalni delovi se koriste kao sekundarna sirovina. Sredstva za modernizaciju Zavoda je obezbedio poverilački fond NATO-a od kojeg je Srbija tražila pomoć.

Beta