Jeličiću vraćen mandat odbornika u Brusu

Donedavnom predsedniku Opštine Brus Milutinu Jeličiću Jutki, kome se sudi za polno uznemiravanje i nedozvoljene polne radnje zloupotrebom službenog položaja, vraćen je mandat odbornika u Skupštini opštine Brus.

Milutin Jeličić

Kako je za Insajder izjavio predsednik lokalnog parlamenta Miroslav Panić, zakon predviđa da ukoliko predsednik opštine podnese ostavku ili bude smenjen, ima pravo da se vrati na mesto odbornika. Pozitivno mišljenje prethodno je dala Opštinska izborna komisija, a o vraćanju mandata Jeličiću danas su odlučivali odbornici.

Protiv Jeličića je sedam žena podnelo krivične prijave za polno uznemiravanje i nedozvoljene polne radnje zloupotrebom službenog položaja. Optužnica je podignuta samo u slučaju Marije Lukić, koja je dve godine radila kao njegova sekretarica.

Jeličić je ostavku na funkciju predsednika Opštine Brus podneo je 14. marta ove godine, a ona je konstatovana na sednici lokalnog parlamenta 2. aprila. Do toga je došlo nakon velikog pritiska javnosti.

On je 1. marta izjavio da podnosi ostavku na funkciju predsednika Opštine, ali je ona dostavljena lokalnom parlamentu tek 14. marta.

Inače, kao razlog za podnošenje ostavke, Milutin Jeličić je u pismu dostavljenom Tanjugu 1. marta naveo da s te funkcije odlazi jer se “slučaj zbog kojeg mu se sudi koristi za direktan napad na predsednika Aleksandra Vučića i za urušavanje SNS”.

Vučić je, s druge strane, izjavio da dela koja se pripisuju Jeličiću nije počinio u vreme SNS-a, već, kako je naveo, u vreme kada je bio "dosovac".

Protiv Jeličića se vodi i postupak po krivičnoj prijavi Ministarstva građevinarstva zbog sumnje da je koristeći svoj položaj i uticaj koji je imao kao predsednik Opštine prekršio zakon u slučaju nelegalnog objekta na Pančićevom vrhu.

Ministarstvo sumnja da je Jeličić u dogovoru sa investitorkom Snežanom Mitković, posredovao i trgovao svojim uticajem dajući nalog NN službenom licu, da falsifikuje službene isprave. Milutin Jeličić se u ovom slučaju sumnjiči za krivično delo trgovina uticajem, a slučaj je preuzelo Više javno tužilaštvo u Kraljevu.

Izvor: Insajder