Jonuz Musljiu: Moj predsednik je Edi Rama

Predsednik albanskog Nacionalnog veća sa sedištem u Bujanovcu Jonuz Musljiu izjavio je da je njegov predsednik Edi Rama.

Jonuz Musliju

"Naravno da je Edi Rama predsednik", kaže na pitanje da li je njegov novoizabrani predsednik Aleksandar Vučić ili neko drugi.

Prema njegovim rečima, po Ustavu Albanije Edi Rama je lider svih Albanaca, ma gde živeli.

Na opasku novinara da na ulazu u opštinu i na dokumentima piše Republika Srbija, on je rekao: "Nek piše šta hoće" i dodao: "Ja živim u Preševskoj dolini."

Na insistiranje da kaže koga smatra svojim predsednikom, rekao je: "Rekao sam vam - Edi Rama."

Musljiu je ponovio stav, koji je izneo odmah posle nedavnih izjava Edija Rame i Hašima Tačija o mogućem ujedinjenju Albanije i Kosova, da u tom slučaju treba da se "ujedini" i Preševska dolina.

"Ako se stvarno ujedine Albanci, zašto ne i Albanci Preševa, Medveđe i Bujanovca?", rekao je Musljiu navodeći da u tome ne vidi ništa sporno.

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je ranije da se ne može isključiti unija Albanije i Kosova ako ne bude šanse za članstvo zemalja zapadnog Balkana u EU. Ovaj stav podržao je i Hašim Tači, ali i Musljiu, koji je izjavio da Tirana ima punu podršku za "ujedinjenje Albanije i Kosova" ako izostane njihova evropska perspektiva, ali ne bez Preševa.

Musljiu je za agenciju Preševa Jon rekao da podržava ranije izjave albanskog premijera Edija Rame i kosovskog predsednika Hašima Tačija o uniji Albanije i Kosova, ali smatra da "bez Niša nema 'Velike Albanije'".

Nakon reagovanja evropskog komesara za proširenje Johanesa Hana da je iznerviran takvim izjavama, Tači je odgovorio optužbama da takve izjave podstiče Srbija.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je rekao da su svakodnevne izjave albanskih političara o stvaranju "Velike Albanije" posledica dobro koordinisane akcije i da su srpske službe bezbednosti "našle tragove" zajedničkog delovanja najmanje jedne strane službe s obaveštajnim agencijama iz Tirane i Prištine.

Izvor: B92, Prva