Još 21 amandman na Bilčikov izveštaj o Srbiji, među njima i osuda napada na medije i NVO

Poslanici u Evropskom parlamentu podneli su 21 nov amandman na Izveštaj o Srbiji i u njima se kritikuju i nedavni napadi na portal KRIK i organizaciju CRTA, objavio je danas portal European Western Balkans i naveo da je amadmane predložio i autor izveštaja Vladimir Bilčik.

Zastave Srbije i EU

Amandman koji su podneli poslanici iz grupa socijaldemokrata, liberala i zelenih dopunjuje član 39, koji se osvrće na kampanje blaćenja u Skupštini Srbije, oštrom osudom nedavnih napada na portal KRIK i organizaciju CRTA.

U tom amandmanu, kako navodi EWB, stoji da je "EP zgrožen nedavnim orkestriranim napadima nekoliko narodnih poslanika i provladinih tabloida protiv istraživačkih novinara i članova civilnog društva, uključujući nezavisnu medijsku mrežu KRIK i organizacije civilnog društva kao što su CRTA i Otvoreni parlament, koje se predstavljaju kao saradnici kriminalnih grupa i saučesnici u planiranju državnog udara, što je veliki prekršaj nedavno usvojenog Kodeksa ponašanja poslanika".

Poslanici, prema pisanju EWB, predlažu i dopunu člana 44. Izveštaja, i to time da "EP žali zbog činjenice da, od završetka prve faze međupartijskog dijaloga, rad REM i RTS nije uspeo da povrati njihov kredibilitet u javnosti i među opozicionim partijama".

BCBP prekida komunikaciju sa Skupštinom zbog nastupa poslanika Martinovića; ambasade osuđuju napade na NVO i medije

Tim amandmanom se konstatuje i da su se udruženja novinara već povukla iz radne grupe Vlade Srbije za bezbednost novinara zbog napada na portal KRIK.

Amandmane na svoj izveštaj podneo je i Vladimir Bilčik. On je pozdravio početak druge faze međustranačkog dijaloga i odluku Vlade da uđe u proceduru donošenja zakona o istopolnim partnerstvima.

Takođe je predložio brisanje člana koji podseća da bi pomeranje ambasade Srbije iz Tel Aviva u Jerusalim bilo protivno stavu Evropske unije.

Još jedan amandman poslanika iz grupa Socijalista i demokrata, "Obnovimo Evropu" i Zelenih poziva na zaključivanje međupartijskog dijaloga daleko pre održavanja sledećih izbora, kako bi se reforme izbornih uslova osetile u praksi.

Poslanici su podneli i amandmane na član vezan za visok nivo zagađenja vazduha u Srbiji, dodajući da se radi konkretno o Smederevu, Boru i regionu Kolubare.

Izveštaj o Srbiji koji je, kako podseća EWB, sastavio evropski poslanik Vladimir Bilčik, usvojen je u Odboru za spoljne poslove Evropskog parlamenta u februaru i o njemu će se sledeće nedelje na plenarnoj sednici izjasniti ceo parlament.

Izvor: FoNet