Još jedno odlaganje: Izmene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom „do jeseni”

Na sastanku premijerke i resornih ministara sa civilnim društvom održanom u junu najavljeno da će se na sledećem sastanku, koji je bio planiran za početak jula, biti predstavljen Nacrt izmena Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom. To se, međutim, do danas nije desilo, već je umesto toga, ministarka bez portfelja Slavica Đukić Dejanović dala novi rok, rekavši da izmene očekuje „do jeseni”. Prvi put je, međutim, ministarka Đukić Dejanović iznela podatak da je ovakav zakon pomogao 99 odsto žena, a da za preostalih 1 odsto koje su oštećene slede izmene. Iz Inicijative „Mame su zakon” ministarkinu izjavu i još jedno odlaganje ocenili su kao provociranje i pozvali je da, ukoliko postoji analiza primene Zakona, podatke predstavi javnosti.

Protest Mame su zakon

Naime, u intervjuu za dnevni list Danas, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović govorila je o važnosti saradnje institucija i civilnog društva. Govoreći o pokretu „Mame su zakon”, koji je nastao kao reakcija na sporne izmene Zakona o finansijkoj podršci porodici sa decom, ona je ocenila da su „mame osnovano ljute”.

„Ustanovili smo da primenom Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, 99 odsto mama je dobilo više, a onaj jedan procenat koji je dobio manje mora da se ljuti i mora da podseti one koji su doneli zakon da to isprave. Tačno je da država nikada nije izdvajala više za finansijsku podršku majkama i porodici, ali neka je i jedna žena oštećena, država mora to da prizna i da izmeni”, rekla je Đukić Dejanović. 

Odgovarajući na pitanje kada se očekuje promena Zakona, ministarka je ocenila da je premijerka Ana Brnabić „ozbiljno shvatila da se mame ljute” i da su napravljene aktivnosti kojima će se proceniti finansijski potencijali i menjati zakon.

„Verujem da će se do jeseni pronaći modus za rešavanje tog pitanja”, navela je ministarka.

Inicijativa „Mame su zakon” je u saopštenju povodom ministarkinih izjava postavila pitanje „odakle ministarki podatak da je samo 1 odsto žena oštećeno primenom ovog zakona”.

„Ako postoji bilo kakva stvarna analiza primene ovog zakona tražimo da ga ona ili bilo koji drugi predstavnik Vlade RS predstave javnosti”, piše u saopštenju.

Oni navode da je narodna poslanica Stranke moderne Srbije i predstavnica Inicijative „Mame su zakon” Tatjana Macura uputila Ministastvu za rad poslaničko pitanje u vezi sa analizom primene ovog zakona, kako bi se do kraja „ušlo u trag” koji broj od više od 60.000 žena koje se godišnje porodi u Srbiji prima nadoknade manje od republičkog minimalca

Inciijativa dodaje da odgovor na to pitanje još nije dobila.

Smatraju da je ministarka „zaboravila da obavesti javnost da su prilikom sastanka održanog u junu dogovorene akrivnosti upravo podrazumevale finansijsku analizu primene zakona i da je novi sastanak bio najavljen za početak jula”. 

„Danas, gotovo polovinom jula, nema signala iz Vlade RS, kako sa njene strane, tako i od ministra Đorđevića, pa ni od predsednice Vlade da će do ovog sastanka uopšte doći”, kažu iz Inicijative.

Oni zaključuju da „ministri u javnost ne bi trebalo da izlaze sa izjavama koje provociraju, a da problem ne mogu ili neće da reše”.

Podsetimo, skoro godinu dana od usvajanja izmena, početkom juna održan je prvi zvaničan sastanak resornih ministara, premijerke Ane Brnabić i predstavnika nevladinih organizacija na kome je bilo reči o izmenama Zakona o finansijskoj podršci.

Predstavnica Inicijative „Mame su zakon” Tatjana Macura za Insajder je rekla da je tada dogovoreno da za mesec dana bude organizovan novi susret, a da u međuvremenu bude urađena finansijska analiza predloga iznetih na sastanku. Dogovoreno je, kako je navela, i da će do narednog sastanka biti izrađen i nacrt izmena Zakona koji bi zatim trebalo da ide u skupštinsku proceduru.

Iako je Zakon uveo neke pozitivne promene, povećavajući krug žena kojima je obezbeđena pomoć i na one koje su zaposlene na autorskim ugovorima i ugovorima o delu, gotovo od samog početka njegove primene naišao je na kritike civilnog društva.

Većina kritika usmerena je na novi način obračunavanja naknada po kome je sa 12 na 18 povećan broj meseci koje žena mora raditi u kontinuitetu kako bi primila pun iznos svoje plate. Zbog te, kako je navedeno, diskriminatorske odredbe pojedine trudnice i porodilje primaju mesečne nadoknade čak i niže od 1.000 dinara budući da Zakonom nije određen minimalni iznos naknade.

Izvor: Danas, Insajder