Jovanjici za tri godine Agencija za finansiranje izvoza odobrila više miliona evra kredita

Poljoprivredno imanje Jovanjica, koje se bavi uzgojem organske hrane, a na kojem je policija pre mesec dana otkrila i zaplenila više tona marihuane od 2016. dobila je najmanje tri kredita od državne Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza. Prema analizi novinara Insajdera, ukupan iznos ovih kredita je 3,9 miliona evra.

Jovanjica

Poljoprivredno gazdinstvo Jovanjica, za samo pet godina od osnivanja, postalo je jedan od najvećih proizvođača organske hrane u Srbiji. Kako su  otkrili novinari Insajdera, Jovanjica je imala dozvolu države da u staklenicima uzgaja industrijske konoplje koja je po zakonima Srbije dozvoljena. Međutim, kako se ispostavilo, umesto toga na plantažama Jovanjice proizvodila se marihuana. Sredinom novembra uhapšeno je više osoba i vlasnik poljoprivrednog gazdinstva, a pripadnici MUP-a pronašli su u staklenicima ilegalnu laboratoriju i više tona marihuane.

Istraživanje Insajdera pokazuje da je Jovanjica dobijala kredite od Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza. Naime, AOFI je zvanična izvozno kreditna agencija Srbije. Agencija je osnovana sa namerom da pomogne domaća preduzeća kroz osiguranje i finansiranje izvoza, a u praksi ova agencija daje povoljnije kredite od komercijalnih banaka uz niže kamatne stope.

Dokumentacija do koje smo došli pokazuje da je 2016. kompanija Jovanjica dobila kredit od Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza u iznosu od 500.000 evra, da bi 2018. u septembru dobila novih 400.000 evra. Krajem prošle godine Jovanjici se odobrava još jedan kredit kod Agencije i to u iznosu od tri miliona evra, uz odredbu da sredstva može da koristi kada izmiri sve prethodne obaveze.

Prema podacima Registra zaloga i Katastra nepokretnosti, vlasnik Jovanjice Predrag Koluvija, koji je uhapšen u policijskoj akciji, je 2018. za kredit založio opremu, nepokretnosti i prirodne plodove koji nisu odvojeni od nepokretnosti. Uvidom u Katastar može se utvrditi da je na njivama koje se vode na njegovo ime u okolini Stare Pazove, Agencija u septembru i decembru prošle godine upisala hipoteku.

Zanimljivo je, međutim, da je tek pre mesec dana policija na tim njivama zaplenila marihuanu pa se  postavlja pitanje šta se dešava sa hipotekom koja je stavljena na te njive - ukoliko vlasnik Jovanjice ne vrati kredite.

Direktor Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza Vladan Vukotić, kako nam je rečeno u njegovoj kancelariji, bio je danas na sastancima van zgrade celog dana pa nije mogao da komentariše podatke do kojih smo došli.

Okolnosti koje u pratile otkrivanje činjenice da se u okolini Stare Pazove nalazi plantaža marihuane bile u u najmanju ruku neobične.

MUP o ovoj akciji oglasio tek sedam dana nakon pronalaska marihuane, pa su predstavnici opozicije iznosili optužbe da vlasnika firme Jovanjica kao i samu kompaniju Jovanjica, štite predstavnici vlasti koji su to u više navrata demantovali.

Izvor: Insajder