Jukom od Ministarstva pravde traži povlačenje nacrta propisa: Izmene Krivičnog zakonika suprotne Ustavu i međunarodnim ugovorima

Komitet pravnika za ljudska prava danas je u otvorenom pismu Ministarstvu pravde izrazio zabrinutost zbog Nacrta zakona o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srbije koji je objavljen na sajtu Ministarstva pravde, a koji bi trebalo da se nađe na prolećnom zasedanju Narodne skupštine. „Nacrt zakona o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika, izrađen uz jasno i javno protivljenje predstavnika pravne profesije iz svih oblasti – sudija, tužilaca, advokata, nevladinih organizacija, suprotan je Ustavu Srbije i međunarodnim ugovorima koje je Srbija ratifikovala, dok predviđena  rešenja sama po sebi nemaju kapaciteta da utiču na smanjenje broja krivičnih dela za koja su zaprećene strože kazne. Ovaj Nacrt otvara vrlo opasnu mogućnost povećanja broja izvršenja krivičnih dela u zatvorima, budući da predviđa kaznu doživotnog zatvora za delo teško ubistvo, za koju je isključena mogućnost uslovnog otpusta“, navodi se u otvorenom pismu Jukoma.

Jukom

U Jukomu konstatuju i da je Nacrt izrađen uprkos aktivnom protivljenju stručnih udruženja i pojedinaca sa dugogodišnjim iskustvom u pravosuđu, „na inicijativu jednog udruženja i bez jasnih kriterijuma za članstvo u radnoj grupi koja je izradila Nacrt“. Posebno zabrinjava, smatraju, odsustvo poziva za dostavljanje stručnih komentara na Nacrt, što je kod ovako drastičnih promena u krivičnom zakonodavstvu poruka države da mišljenje struke neće biti uzeto u obzir.

Izolovanje pojedinaca - rizik od povećanja krivičnih dela u zatvorima

„Izmene Krivičnog zakonika suprotne su Ustavu Srbije koji izričito zabranjuje smanjivanje dostignutog nivoa ljudskih prava i zabranu mučenja, kao i Evropskoj konvenciji za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda. Ove povrede  Ustava i Evropske konvencije ogledaju se u uvođenju kazne doživotnog zatvora, umesto kazne od 30 do 40 godina zatvora, kao i u zabrani uslovnog otpusta u slučaju krivičnog dela teško ubistvo, za koje je zaprećena kazna doživotnog zatvora“, stoji u pismu Jukoma.

Ministarstvo objavilo Nacrt izmena Krivičnog zakonika: Doživotni zatvor, nova krivična dela i stroža kaznena politika

Prosta izolacija osuđenog lica do kraja života, bez mogućnosti uslovnog otpusta, pored toga što predstavlja akt torture države nad pojedincem, predstavlja opasnost da će tako izolovan pojedinac, koji zna da neće imati mogućnost da bude pušten na slobodu, biti slobodan da u toku izvršenja kazne zatvora ponovi bilo koje krivično delo, bez straha od strože krivične sankcije, navodi Jukom.

Izostale sveobuhvatne mere za smanjenje kriminaliteta

Uvođenjem strožih sankcija, po oceni Jukoma, neće uticati na smanjenje stope kriminaliteta jer nema sveobuhvatnog pristup u cilju jačanja izvesnosti kažnjavanja izvršilaca krivičnih dela niti jačanja kapaciteta u javnim tužilaštvima i Ministarstvu unutrašnjih poslova koji su nadležni za gonjenje učinilaca krivičnih dela i sprovođenje istrage.

„Zabrinjavajuća je i izmena koja se odnosi na svrhu krivičnog kažnjavanja, a koja ističe pravednost i srazmernost između učinjenog dela i težine krivične sankcije, čime se pojačava retributivni element krivične sankcije prema pojedincu, a zapostavlja generalna prevencija. Ovako postavljena svrha krivičnog kažnjavanja predstavlja smanjivanje dostignutog nivoa ljudskih prava, budući da je u dosadašnjem sistemu krivičnopravnih sankcija svrha kažnjavanja bila ravnomerno podeljena između individualne i generalne prevencije“, navodi se u pismu Jukoma koje u celini možete pročitati na ovom linku.

Jukom poziva Ministarstvo da Nacrt povuče i da formira novu radnu grupu za reformu krivičnog zakonodavstva u kojoj će se ovim izmenama pristupiti studiozno, uz poštovanje Ustava Republike Srbije, ratifikovanih međunarodnih ugovora, Jedinstvenih metodoloških pravila za izradu propisa,  kao i mišljenja stručnih udruženja i pojedinaca iznesenih u adekvatnoj javnoj raspravi.

Izvor: Insajder