Jukom predsednici parlamenta: Ako govor kao Šešeljev ne bude sankcionisan, Skupština će pokazati da stoji iza njegovih reči

Komitet pravnika za ljudska prava - Jukom uputio je danas otvoreno pismo predsednici Skupštine Srbije Maji Gojković i potpredsedniku Vladimiru Marinkoviću koji je predsedavao sednicom dok je lider radikala Vojislav Šešelj vređao i po oceni Jukoma zloupotrebio prava narodnih poslanika i kršio Ustav i zakone Srbije.

Jukom

"Ukoliko ovakva vrsta govora ne bude adekvatno sankcionisana u budućnosti, Narodna skupština će javnosti pokazati da stoji iza reči Vojislava Šešelja i odobrava govor mržnje za skupštinskom govornicom", ocenili su iz Jukoma.

Oni dodaju da je Šešelj svojim govorima i ranije podsticao diskriminaciju, mržnju ili nasilje, uznemiravajući i vređajući dostojanstvo pojedinaca ili grupa, čime se stvara atmosfera linča u društvu, ali i narušava sloboda izražavanja i sloboda udruživanja.

Stav redakcije

Država nije vaša, nego je naša

Kako ističu, Šešelj je govornicu iskoristio za širenje govora mržnje, a ne da traži objašnjenje ili obaveštenje predsednika Skupštine, niti bilo kog drugog organa i mora biti sankcionisan zbog upotrebe uvredljivih izraza i zloupotrebe Poslovnika.

Navodi se i da je u najnovijem Izveštaju Evropske komisije konstatovano da vlasti u Srbiji moraju reagovati brzo i javno osuditi svaki govor mržnje i pretnje usmerene protiv novinara kako bi se osigurala sloboda izražavanja u Srbiji.

Iz Jukoma napominju i da je situacija mogla biti sprečena da je Šešelju oduzet poslanički mandat jer je pravosnažno osuđen pred Mehanizmom za međunarodne krivične sudove na kaznu od deset godina zatvora za podsticanje progona, deportacije i prisilno premeštanje civila 1992. godine, što je stvorilo uslove za primenu pomenutog člana po izricanju pravosnažne presude.

Šešelj je juče tokom postavljanja poslaničkih pitanja tražio izmene Krivičnog zakonika Srbije, pritom vređajući i omalovažavajući novinarku dnevnog lista Danas Snežanu Čongradin, aktivistkinje Stašu Zajović i pokojnu Biljanu Kovačević Vučo, kao i organizacije civilnog društva Inicijativa mladih za ljudska prava i Žene u crnom.

Na ovo su juče odmah reagovali i list Danas, Incijativa mladih za ljudska prava, Žene u crnom, UNS i NUNS tražeći reakciju državnog vrha.

Osude su danas stigle i od poverenice za zaštitu ravnopravnosti  Brankice Janković koja ističe da “ovakve pojave moraju da naiđu na najširu osudu javnosti, a nadležni moraju efikasno da reaguju i sankcionišu svaki sličan istup, jer je to način da se stane na put gotovo svakodnevnom verbalnom nasilju”.

Izvor: Beta, Insajder