Junajted grupa najavljuje postupke u Srbiji i EU zbog napada vlasti na tu kompaniju

Kompanija Junajted grupa, u okviru koje posluju televizija N1 i Nova S, saopštila je da svakodnevnom hajkom vlast ovoj kompaniji šalje poruku da će “imati ozbiljne posledice u poslovanju, ako nastavi da objektivno informiše građane”. United Grupa takođe najavljuje da će pokrenuti pravne postupke u Srbiji i Evropskoj uniji kako bi, kako navode, sprečila dalje nanošenje štete kompaniji.

N1

Kako navode, vlast u Srbiji ima samo jednu metu, a to je United Grupa.

“Hajka koju državni funkcioneri Srbije vode protiv jedne privatne kompanije, koja je ujedno i jedan od najvećih stranih investitora u Srbiji, nije do sada zabeležena u Evropi” , navodi se u saopštenju.

Kako dodaju, čitava državna mašinerija pokrenuta je samo da bi se sprečilo da građani Srbije budu objektivno informisani.

“Svakoga dana najviši predstavnici vlasti preko medija koje kontrolišu, prete vlasnicima i zaposlenima naše kompanije”, dodaju u ovoj kompaniji.

Junajted grupa ocenjuje i da je javni linč, koju vlast više i ne krije, organizovan zbog toga što u okviru njihove kompanije posluju televizije N1 i Nova S.

 “Istina, kritičko izveštavaje, debata, prognani su iz javnog prostora Srbije i zato svakodnevnom hajkom vlast našoj kompaniji šalje poruku da ćemo imati ozbiljne posledice u poslovanju, ako nastavimo da objektivno informišemo građane”, ističe ova kompanija.

Oni podsećaju, sloboda informisanja jedno je od osnovnih ljudskih prava i po povelji Ujedinjenih nacija usvojene davne 1948. Smatraju međutim da je “to očigledno bez primene u Srbiji 2019. godine”.

Kako dodaju, sa “pretnji se prešlo i na konkretne poteze protiv United Grupe, jer svuda gde je vlast procenila da može da nam nanosi poslovnu štetu, to i čini, na svim nivoima vlasti od najviše do lokalne”.

Prošlog meseca, kako ističu, SBB koji takođe posluje u okviru United Grupe, je bio i predmet, kako navode, sinhronizovane akcije inspekcije rada.

“U istom danu i istom trenutku, tačno u 9 časova, u čak 44 poslovnice SBB ušli su inspektori sa nalozima za nadzor. Legitimisali su sve zaposlene, na šta po zakonu imaju pravo, ali i ispoljili agresiju za koju je jasno da su imali odobrenje, jer se ne može svrstati u profesionalno ponašanje”, ističu u kompaniji napomenjujući da nemaju podatak da se to dogodilo bilo kojoj drugoj kompaniju u Srbiji.

Kako dodaju, napadi su se nastavili novim iznošenjem neistina da "besplatno" koriste infrastrukturu za kabl iako, kako tvrde, imaju legalne ugovore sa Elektrodistribucijom, Toplanama i Telekomom i za to plaćaju punu cenu.

“Junajted grupa će zbog nezakonitih postupaka vlasti Srbije prema našoj kompaniji, pokrenuti pravne postupke u Srbiji i Evropskoj uniji kako bi se zaštitila od neargumntovanih napada i sprečila dalje nanošenje štete kompaniji”, dodaju.

Izvor: N1