Junker na Kosovu: Ratifikacija sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom uslov za liberalizaciju viza

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker pozvao je danas poslanike Skupštine Kosova da ratifikuju sporazum o razgraničenju sa Crnom Gorom koji je preduslov za ukidanje viza (ulazak na Šengen listu) za građane Kosova.

Žan-Klod Junker i Hašim Tači

"Suštinski je da vaša zemlja brzo izglasa razgraničenje (demarkaciju), koja je suštinski, nezaobilazni korak ka liberalizaciji viza, od čega će koristi imati vaši sugrađani Albanci i Srbi", rekao je Junker na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem.

Prema njegovim rečima, borba protiv kriminala i korupcije treba da se produbi i dodao da nije zadovoljan što su građani Kosova jedini u Evropi koji ne mogu da putuju bez viza.

Govoreći o strategiji proširenja EU na Zapadnom Balkanu Junker je rekao da je njen cilj produbljivanje reformi i saradnje Zemalja zapadnog Balkana.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, predsednik Evropske komisije je rekao da odnosi dve strane treba da uđu u novu fazu u kojoj Srbi i Albanci treba da se pomire na putu ka EU.

Predsednik Kosova Hašim Tači ocenio je da prisustvo trojice najviših evropskih zvaničnika predstavlja nepokolebljivu podršku EU Kosovu i državama Zapadnog Balkana.

On je zahvalio EU koja je shvatila značaj razvoja svih zemalja Zapadnog Balkana.

Kosovo je prema njegovim rečima snažno opredeljeno da dobije status kandidata za članstvo u EU.

On je dodao da dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine nema alternativu i zahvalio visokoj predstavnici EU Federiki Mogerini na strpljenju i odlučnosti u tom procesu.

"Dijalog je vrlo težak proces, ali ostaje jedini put za Kosovo i Srbiju", rekao je Tači i dodao da će se taj proces okončati pravno-obavezujućim sporazumom.

"Mi ne tražimo, niti očekujemo prečicu za učlanjenje u EU, ali tražimo da se cene naše angažovanje i napori", rekao je Tači.

Današnji, treći pokušaj rasprave i glasanja u kosovskom parlamentu o ratifikaciji Sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom je ponovo odložen zbog nedovoljne podrške obezbeđene za ovaj akt.

Izvor: Beta