Junker nakon posete regionu: Prvo suština, pa onda datumi za ulazak u EU

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker izjavio je nakon poseta Skoplju, Tirani, Beogradu, Sarajevu, Podgorici i Prištini da nikome nije obećavao datume za priključenje Evropskoj uniji (EU) ili početak pristupnih pregovora i da je za njega kvalitet važniji od brzine.

Žan Klod Junker

"Meni je važna suština, a ne određivanje datuma. Termini me interesuju, ali ne tako da bih zaboravio suštinu pregovora", rekao je Junker za Dojče vele (Deutsche Welle - DW).

Junker je rekao da je Balkanu potrebna snažna, evropska perspektiva, ali da neće dozvoliti da bude prevaren.

"Dakle, prvo suština, onda kalendar", naglasio je.

On je ponovio da Evropska komisija i zemlje članice ocenjuju kandidate na osnovu njihovih sopstvenih zasluga i da je lična inicijativa veoma važna.

"Mi ne možemo da namećemo proširenje, nikoga ne primoravamo da pristupi EU. Onaj ko ne pokaže ličnu inicijativu, ima male izglede da postane član EU. Svako mora sam da se potrudi. EU ne može da nosi teret zemalja-kandidata. Ne, one same moraju da dovedu stvari u red", rekao je predsednik Evropske komisije za DW.

U obraćanju medijima u prisustvu svih učesnika sastanka, Junker je rekao da odlazi sa ubeđenjem koje je već postojalo - da je "mesto Zapadnog Balkana u EU" i da "pristupanje nije san, već realnost koja će se ostvariti, a rokovi su manje važni od napretka u reformama".

"Zemlje koje žele da se pridruže EU, moraju da ispune sve kriterijume i uslove povezane s EU. Nije uvreda za te zemlje što nijedna od njih nije ispunila uslove, ali postoji ogroman napredak u svim zemljama u regionu. Veoma sam impresioniran time, ali moram da naglasim da moramo videti kredibilnu borbu protiv organizovanog kriminala, protiv korupcije koja je bolest koja razara društva", dodao je on.

On je naglasio da EU ne može da pravi ustupke u uslovima pristupanja, i dodao da to nije ni u čijem interesu.

Junker je rekao da se tokom posete regionu uverio da "svi zapadnobalkanski partneri dele iste vrednosti", i da je video "svuda istu spremnost, istu želju da se sprovedu neophodne reforme koje treba napraviti da zemlje mogu ući u EU", ali je "napredak različit od zemlje do zemlje".

On je naveo da je na današnjem sastanku bilo reši o proširenju EU, ali da to nije bila jedina tema.

"Govorili smo i o problemu migracije koji nas sve pogađa, o ekonomskoj integraciji regiona, govorili smo o slaboj povezanosti zemalja Zapadnog Balkana, o principima ekonomske integracije regiona o kojima smo se dogovorili na samitu u Trstu", dodao je.

Sastanak u Sofiji potvrdio je zajedničke prioritete, a to je da se izgradi verodostojna evropska perspektivu za Zapadni Balkan zasnovana na reformama, vrednostima i ekonomskoj saradnji, ocenio je Junker.

Na sastanku su učestvovali premijeri Albanije, Crne Gore i Makedonije - Edi Rama, Duško Marković i Zoran Zaev, predsednici Srbije i Kosova - Aleksandar Vučić i Hašim Tači i predsedavajući Predsedništva BiH Dragan Čović.

Na sastanku kojim je Junker završio višednevnu turneju po regionu s ciljem da detaljno obrazloži Strategiju EU za Zapadni Balkan, učestvovali su i predstavnica Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku Federika Mogerini i komesar za proširenje Johanes Han, a predsedavao Bojko Borisov, premijer Bugarske koja predsedava EU.

„Srbija među zemljama kandidatima koja je najviše napredovala“

Podsetimo, Junker je nedavno bio u poseti Srbiji, gde je nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem naveo da je Srbija među zemljama kandidatima koja je najviše napredovala.

On je dodao i da je Srbija pokrenula reforme koje zaslužuju poštovanje, ali da postoje još neke reforme koje se moraju sprovesti kada je reč o vladavini prava, pravdi i ljudskim pravima.

„EU ne može da prihvati države koje nisu rešile međusobne sporove jer mi želimo da zemljama Balkana pružimo stabilnost, a ne želimo da uvozimo nestabilnost“, dodao je Junker.

On je naveo da EU očekuje normalizaciju odnosa sa Prištinom.

Junker je juče bio i na Kosovu, gde je pozvao poslanike Skupštine Kosova da ratifikuju sporazum o razgraničenju sa Crnom Gorom koji je preduslov za ukidanje viza (ulazak na Šengen listu) za građane Kosova.

Prema njegovim rečima, borba protiv kriminala i korupcije treba da se produbi i dodao da nije zadovoljan što su građani Kosova jedini u Evropi koji ne mogu da putuju bez viza.

Kosovo je, prema njegovim rečima, snažno opredeljeno da dobije status kandidata za članstvo u EU.

Izvor: Beta